NOVA AFERA

NEZAPAMĆEN SKANDAL U NJEMAČKOJ VOJSCI Ruka u zraku, 'Sieg Heil drugovi' i 'Heil Hitler' uobičajeni su pozdravi!

 Reuters, Wikipedia

Njemačka je vojska u prvi plan izašla ovih dana kad se otvoreno suprotstavila zahtjevima američke administracije za ubrzano povećanje obrambenog proračuna na dva posto BDP-a.

Tada se otvoreno oglasila ministrica obrane Ursula von der Leyen koja je rekla kako postoji ozbiljan problem u američkom definiranju novca koji se koristi za obranu. Njemačka vlada, rekla je, novcem koji se troši za obranu smatra i novac koji se kao pomoć daje brojnim zemljama kako bi se u njima ublažile postojeće ili izbjegle moguće sigurnosne krize. Kad se, pak, u tom svjetlu pogleda potrošnja njemačke vlade na obranu, tada ona prelazi dva posto BDP-a.

Velika vojska

Slično je na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a reagirao njemački šef diplomacije Sigmar Gabriel, a neki izvori koji su ga čuli tvrde da je napomenuo i kako ima mnogo onih koji ne bi bili sretni da njemačka vojska opet naraste i da ima proračun od 70 milijardi eura. U jeku tih rasprava, ali i najavljenog formiranja zajedničke europske obrane u kojoj bi Njemačka također trebala imati stožernu funkciju, pojavila se ovaj vikend informacija koja je loše odjeknula cijelom Europom (izvor je britanska agencija Reuters, a prenijeli su je do trenutka pisanja ovog teksta, kako prenosi Google News, britanski Daily Mail, američki desni Fox News te agencije koje financira ruska vlada, RT i Sputnik).

Reuters navodi da je u tijeku istraga njemačke vojne protuobavještajne službe (Militärischer Abschirmdienst, MAD) o 275 svojih pripadnika osumnjičenih za radikalno desne istupe. Reuters je do tih podataka došao uvidom u pismo koje je Ministarstvo obrane poslalo parlamentu, Bundestagu. Ministarstvo na 15 stranica opisuje 143 slučaja radikalnih ispada zabilježenih lani i već 53 ove godine. Posebno zabrinjava rast takvih izgreda jer ih je od 2011. do 2013. bilo samo dvanaest. Među njima su uzvici “Heil Hitler” uz desnicu podignutu u nacistički pozdrav ili samo podignutom desnicom, šutke. Jasno, na udaru brojnih uvreda su vojnici migrantskog podrijetla. Istraga posebno ističe da su neki od najgorih slučajeva kršenja njemačke zabrane nacističkih pozdrava bili tretirani kao manji, blaži prijestupi. Reuters navodi slučaj 29, u kojem je vojnik pozdravljao s “Heil Hitler”, “Heil mein Führer” i “Sieg Heil, drugovi”. Slučaj je, stoji u pismu, proslijeđen vojnom tužitelju i Uredu javnog tužitelja, ali vojnik nije kažnjen otpuštanjem iz vojne službe. Interesantan je i slučaj vojnika koji je preko WhatsAppa na 29 adresa poslao sliku Adolfa Hitlera sa sljedećim komentarom: “Nedostaje od 1945. godine, Adolfe, molim te, javi se! Njemačka te treba. Njemački narod”.

Tipični stranci

Vojnik je platio 800 eura kazne, zatraženo je da ga se otpusti iz službe, ali on i dalje ima pristup vatrenom oružju, navodi Süddeutsche Zeitung. Jedan drugi pripadnik njemačkih oružanih snaga je na Facebook stranici neonacističke Nacionalne demokratske stranke (NPD) - u trenutku dok vlada traži načine da zabrani financiranje te i ostalih sličnih stranaka - objavljivao rasističke komentare, uključujući i poziv na smrtnu kaznu za “tipične strance”. Vojnik je samo disciplinski kažnjen. Drugi je, pak, objavio sliku njemačkog vojnika sa strojnicom uz navod: “Najbrža njemačka procedura za azil, odbacuje 1400 zahtjeva po minuti”. Posebno pak zabrinjava da navedeni vojnik nije ni kažnjen jer je zaključeno da se “ne može potvrditi propust u službi”.

Antisemitizam

Na ove su navode izuzetno oštro reagirale lijeve stranke koje su zatražile dodatnu istragu, kažnjavanje i uvođenje nulte tolerancije prema svim oblicima koketiranja s nacizmom, ekstremizmom, ksenofobijom i antisemitizmom.

Ista služba MAD je 2016. godine objavila kako je dobila odobrenje da provjerava kod svakog vojnika koji se prijavi za službu postoje li ikakve veze s ekstremistima ili bilo kakvim terorističkim organizacijama. Posljedica je to otkrivanja 20 radikalnih islamista u redovima njemačke vojske za koje se smatra da su u oružane snage stupili kako bi stekli potrebnu obuku za rukovanje oružjem i eksplozivima te zatim mogli izvesti terorističke napade na civile.

Bundeswehr je predvodnik u stvaranju zajedničke obrane EU

Njemačka vojska, Bundeswehr, osnovana je 12. studenoga 1955. godine i ima 178.000 vojnika koji služe u tri roda: kopnenoj vojsci, mornarici i zrakoplovstvu.

Bundeswehr je do sredine 1990-ih godina bio teritorijalno ograničen granicama. No, tada je zatraženo da se angažiraju u međunarodnim misijama - prvo na Balkanu nakon rata na prostoru bivše Jugoslavije. Danas sudjeluju u nizu misija, od Afganistana, gdje su s njima hrvatski vojnici, pa do Litve gdje vode rotirajuće snage za obranu od Rusije.

Prošli je tjedan njemačka vojska lansirala novo zapovjedništvo za borbu u kibernetičkom i informacijskom prostoru. Njemačka se također nalazi pod stalnim hakerskim napadima koji predstavljaju “rastuću prijetnju nacionalnoj sigurnosti”.

Njemačko Ministarstvo obrane predvodnik je ideje objedinjavanja nabave naoružanja i tehnike na razini zemalja članica EU pa je tako s Francuskom dogovorilo zajedničku nabavu zrakoplova od američkih tvrtki. Riječ je o poslu vrijednom nekoliko stotina milijuna dolara.

Trenutačni proračun vojske iznosi 37 milijardi eura, što je 1,22 posto njemačkoga BDP-a. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 03:47