POMILOVANJE

NEZAPAMĆENO VESELJE U KAZNIONICAMA U samo jednom danu pušteno više od 500 zatvorenika: 'Jako se veselim što ću vidjeti majku, baš je izašla'

 
 Screenshot / Youtube

Američka savezna država Oklahoma odlučila je pomilovati i pustiti čak 462 zatvorenika osuđenih za male, nenasilne zločine.

Riječ je o postupku koji je postao moguć nakon što su stanovnici te države izglasali zakonske promjene za smanjenje kazni prekršiteljima kod manjih prijestupa, poput manjih imovinskih delikata ili posjedovanja droga za osobnu upotrebu. Oklahoma inače ima veliku stopu broja zatvorenika, u čemu prednjači u SAD-u, piše BBC.

Gotovo pet stotina zatvorenica iz zatvorenika pušteno je u ponedjeljak na oduševljenje svojih obitelji i prijatelja koji su ih dočekali pred zatvorom.

- Jako mi nedostaje mama i sjajno je što je mogu ponovno imati - rekao je Brody Whisenhunt čija je majka Robin, inače osuđena za posjedovanje manje količine droge, također među puštenima.

Okupljenima ispred jednog od zatvora, odakle je pušteno 70 zatvorenica, obratio se i guverner Kevin Stitt poručivši im da je ovo "prvi dan ostatka vašeg života".

Oslobađanja zatvorenika bit će još jer su dosad puštena 462 zatvorenika od 527 kojima je kazna zasad smanjena ili svedena na prekršajnu odgovornost, javlja BBC.

Oklahoma poduzima i mjere resocijalizacije zatvorenika, te im nudi pomoć pri ishođenju vozačkih dozvola i drugih osobnih dokumenata. Cilj je američke administracije smanjiti broj ljudi u zatvorima kada su u pitanju blaži prijestupi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:18