NAJAVA TURSKOG PREDSJEDNIKA

NIJE PROŠLO NI 24 SATA, A ERDOGAN VEĆ NAJAVIO DA ĆE PREKRŠITI DOGOVOR S AMERIKANCIMA Famoznu 'sigurnosnu zonu' planira proširiti znatno dalje

 
 REUTERS

Turska će postaviti na desetke promatračnica na sjeveroistoku Sirije, najavio je u petak predsjednik Tayyip Erdogan inzistirajući kako će se "sigurnosna zona" proširiti znatno dalje nego što se navodi u krhkom dogovoru o prekidu vatre.

Nakon što je prije manje od jednog dana pristao na petodnevno primirje kako bi se kurdske snage mogle povući s granice, Erdogan nastavlja sa svojom ambicijom o uspostavi turske prisutnosti duž 480 kilometara teritorija u Siriji.

U petak ujutro u Ras al Ainu čulo se granatiranje unatoč tomu što je u četvrtak postignut sporazum o prekidu vatre. Glasnogovornik kurdskih snaga rekao je da Turska krši primirje i pogađa civilne mete u gradu.

Reutersovi novinari na granici tvrde da je bombardiranje prestalo oko sredine jutra. Američki dužnosnik rekao je da je većina borbi zaustavljena i dodao da će "trebati vremena da se situacija u potpunosti stiša".

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da je razgovarao s Erdoganom koji mu je rekao da je bilo "manjih" sukoba, ali su oni brzo okončani.

"On jako želi da prekid vatre ili stanka djeluju", tvitao je Trump. "I Kurdi to žele, kao i konačno rješenje", dodao je Trump.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova opisao je situaciju "navodno mirnom u većini područja, osim u Ras al Ainu gdje se rano ujutro još granatiralo i pucalo", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric novinarima u New Yorku.

Primirje koje je objavio američki potpredsjednik Mike Pence nakon razgovora u Ankari s Erdoganom potrajat će pet dana kako bi se kurdska milicija povukla iz turske "sigurnosne zone".

Dogovorom se ublažava kriza nastala nakon što je Trump žurno i neočekivano povukao američke snage iz Sirije. Kritičari ga optužuju za napuštanje vjernih saveznika Kurda koji su se godinama borili uz američke vojnike protiv Islamske države.

Turska ofenziva pokrenula je novu humanitarnu krizu u Siriji i natjerala oko 200.000 civila u bijeg, procjenjuje Crveni križ. Izdano je sigurnosno upozorenje zbog tisuća boraca Islamske države koji se nalaze u kurdskim zatvorima.

Trump je pohvalio dogovor od četvrtka kojim kaže da će se "spasiti milijuni života".

Turska dogovor vidi kao pobjedu u svojoj kampanji za kontroliranjem više od 30 kilometara u dubinu sirijskog teritorija i protjerivanjem kurdskih boraca iz YPG-a, glavne sastavnice Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

"Počinje razdoblje od 120 sati. Teroristička organizacija YPG će u 120 sati napustiti područje koje smo identificirali kao sigurnosnu zonu", rekao je Erdogan.

Amerikanci neće sudjelovati u uspostavljanju sigurne zone

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u petak da američke snage neće sudjelovati u uspostavljanju takozvane sigurnosne zone na sjeveru Sirije te da se SAD "nastavlja povlačiti sa sjeveroistoka Sirije".

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je ranije u petak najavio da će postaviti na desetke promatračnica na sjeveroistoku Sirije i naveo kako će se "sigurnosna zona" proširiti znatno dalje nego što se navodi u krhkom dogovoru za prekidom vatre.

Primirje koje je objavio američki potpredsjednik Mike Pence nakon razgovora u Ankari s Erdoganom potrajat će pet dana kako bi se kurdska milicija povukla iz turske "sigurnosne zone".

Dogovorom o prekidu vatre se ublažava kriza nastala nakon što je Trump žurno i neočekivano povukao američke vojnike iz Sirije. Kritičari ga optužuju za napuštanje vjernih saveznika Kurda koji su se godinama borili uz američke vojnike protiv Islamske države.

"Američke kopnene snage neće sudjelovati u uspostavi sigurnosne zone, ali ćemo nastaviti komunicirati i s Turskom i sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF)", rekao je Esper.

Esper će ovih dana otputovati na Bliski istok te u Bruxelles gdje će, između ostalog, razgovarati o budućoj kampanji protiv Islamske države.

Američki ministar obrane je u petak razgovarao s turskim kolegom i ponovio kako Ankara mora poštovati dogovor o prekidu vatre i osigurati sigurnost ljudi u područjima pod kontrolom turskih snaga.

"Administracija je i dalje usredotočena na zaštitu vjerskih i etničkih manjina u regiji. Ovaj prekid vatre prijeko je potreban korak u zaštiti ranjivih populacija", rekao je Esper.

Podsjetio je turskog ministra obrane Hulusija Akara kako je Turska odgovorna za sigurnost zatvorenika Islamske države u područjima pogođenima turskom ofenzivom.

Američki dužnosnik koji je zatražio anonimnost, rekao je da će SAD nastaviti provoditi zračni nadzor nad zatvorima u sjeveroistočnoj Siriji u kojima se nalaze militanti Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:29