IZVANREDNI SUMMIT

'NIJE VRIJEME ZA SLAVLJE, OVO JE TRAGIČAN TRENUTAK' Čelnici 27 zemalja članica Unije u Bruxellesu potvrdili sporazum o Brexitu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.11.2018. u 11:51

British Prime Minister Theresa May (R) and European Union Council President Donald Tusk during the extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS
Olivier Hoslet / REUTERS

Theresa May i Donald Tusk na izvanrednom summitu u Bruxellesu

 

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Odmah po usvajanju zaključaka, sastanku čelnika 27 zemalja Unije pridružila se britanska premijerka Theresa May.

"Europsko vijeće je podržalo sporazum o izlasku Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju", rekao je Tusk.

"Temeljem toga, Europsko vijeće poziva Komisiju, Europski parlament i Vijeće da poduzmu potrebne korake kako bi osigurali da sporazum stupi na snagu 30. ožujka 2019. godine kako bi se osiguralo uređeno povlačenje", dodao je.

Europsko vijeće odobrilo je političku deklaraciju koja uspostavlja okvir za buduće odnose između EU-a i UK-a.

British Prime Minister Theresa May (R) and European Union Council President Donald Tusk during the extraordinary EU leaders summit to finalise and formalise the Brexit agreement in Brussels, Belgium November 25, 2018. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS
Olivier Hoslet / REUTERS

Izvanredni summit u Bruxellesu

 

U zaključcima summita navodi se da vijeće potvrđuje odlučnost Unije da s UK-om ima što je moguće tješnje parnerstvo u budućosti u skladu s političkom deklaracijom.

- Ovo nije trenutak za likovanje ili slavlje, ovo je tužan i tragičan trenutak, poručio je danas predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

 

Pristup Unije i dalje će biti određen stajalištima i načelima koji su utvrđeni u ranije donesenim smjernicama, a vijeće će se trajno baviti tim pitanjem, rekli su europski čelnici.

Zahvalili su glavnom europskom pregovaraču Michelu Barnieru na "neumornim naporima i doprinosu za održanje jedinstva 27 članica EU-a kroz proces pregovora o izlasku UK iz Velike Britanije", stoji u zaključcima.

 Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju je pozvao britanske parlamentarce da ratificiraju sporazum o Brexitu što ga je EU postigao s britanskom premijerkom Theresom May, kazavši da je riječ o jedinome mogućem sporazumu.

"Ovo je najbolji mogući sporazum. Pozivam sve one koji ga trebaju ratificirati u Donjem domu britanskoga parlamenta da o tome vode računa. Ovo je najbolji sporazum za Veliku Britaniju, za Europu i jedini mogući sporazum", rekao je Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je da bi EU trebala ratificirati sporazum o Brexitu na vrijeme, do 29. ožujka 2019., dana službenog izlaska te zemlje iz EU-a. Dodao je da bi u budućnosti s Britanijom trebalo "graditi što tješnje partnerstvo".

"Zauvijek ćemo ostati prijatelji. I jedan dan više od toga", kazao je Tusk.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon izvanrednog nedjeljnog summita svih čelnika EU-a o sporazumu o razdruživanju i političkoj deklaraciji o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, ni Tusk ni Juncker nisu željeli nagađati što će se dogoditi ako britanska premijerka izgubi na parlamentarnom glasanju.

"Oni koji smatraju da će, odbacujući sporazum postići neki bolji sporazum, bit će razočarani", kazao je Juncker.

May i europski čelnici rekli da je postignuti sporazum o Brexitu najbolji mogući

Britanska premijerka Theresa May i drugi europski čelnici ocijenili su u nedjelju sporazum o razdruživanju Velike Britanije od EU-a najboljim mogućim koji se mogao postići.

"Ako ljudi misle da se još može pregovarati, to nije slučaj. Sporazum koji je na stolu je jedini mogući", rekla je premijerka May nakon završenog izvanrednog summita o Brexitu.

Ona je iz Bruxellesa pozvala britanske parlamentarce do podrže ovaj sporazum, najavila da će objaviti analizu ispregovaranog i da će o tome razgovarati s građanima, istaknuvši da će zemlja biti izložena "većoj nesigurnosti ako se sporazum odbaci".

May je također odbacila mogućnost drugog referenduma o Brexitu.

"Oni koji misle da će odbacivanjem ovog sporazuma dobiti bolji, bit će razoračani", izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da "ovaj povijesni dan izaziva dvojake osjećaje, s jedne strane je tragično što Ujedinjena Kraljevina napušta EU nakon 45 godina, a s druge strane moramo poštovati volju britanskih građana", rekla je Merkel.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo