STUDIJA SAVEZNE BANKE

Nijemci posljednjih godina postali bogatiji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2019. u 18:18

Punctured euro banknotes which are used to train sniffer dogs, are presented to the media during a news conference on German custom's annual statistics, in Berlin March 21, 2014. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS) - BM2EA3L10RP01
REUTERS

Ilustracija

Stanovnici Njemačke su posljednjih godina postali bogatiji, ali je raspodjela bogatstva i dalje neravnomjerno raspoređena pa najbogatijih deset posto kućanstava posjeduje 55 posto pokretne i nepokretne imovine, proizlazi iz studije „Privatna kućanstva i njihove financije“ koju je u ponedjeljak predstavila Njemačka savezna banka (Bundesbank).

„Povećanje bogatstva se posebice odnosi na vlasnike nekretnina, koji su posljednjih godina profitirali od snažnog rasta cijena u ovom sektoru“, stoji u izvješću Bundesbanka.

No, u Njemačkoj svega 44 posto kućanstava posjeduje vlastitu nekretninu tako da je od ovog rasta imetka profitirao manji broj građana.

U Italiji ili Španjolskoj je udio građana koji žive u vlastita četiri zida gotovo dvostruko veći.

Bogatstvo njemačkih građana je poraslo i zbog rasta plaća i pada broja nezaposlenih pa su ljudi sada u mogućnosti više 'staviti na stranu'. U prosjeku je svako kućanstvo u Njemačkoj 2017. posjedovalo 232.800 eura, što je 18.300 eura više nego 2014., kada je provedena posljednja studija ove vrste.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo