ZATOČEN U SOBICI

'NIKAD NISAM VIDIO TAKO PRLJAVE HLAČE...' Pubuna u ekvadorskom veleposlanstvu, zaposlenicima je već dosta Assangea: 'Ne pere se, ne mijenja odjeću...'

 
 REUTERS

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange navodno je, prema pisanju stranih tabloida, imao jako loše higijenske navike, na što su se više puta žalili zaposlenici u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu koje mu je 2012. dalo azil kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi o silovanju.

Assange je tamo već pet godina, Daily Mail sad prenosi navodna svjedočenja zaposlenika ambasade koji su se žalili na to "što se Assange ne pere dobro". Assange je među ostalim s njima dijelio kupaonicu.

Jérémie Zimmermann, prijatelj i bivši kolega osnivača Wikileaksa, napisao je 2012. godine "da osim ako osoblje ambasade ne natjera Assangea da se otušira, može se dogoditi da danima ne promijeni ni odjeću u kojoj tamo živi". Drugi poznanik, Daniel Domscheit-Berg, rekao je pak da Assange uvijek jede rukama i da ih onda obriše od hlače ili trenirku koje ima na sebi. "Nikad nisam vidio tako masne i prljave hlače na nikome", kazao je.

Pisanja o navodnim lošim higijenskim navikama Assangea dolaze dan nakon što je Velika Britanija odbacila zahtjev Ekvadora da mu se odobri diplomatski status.

Assange je tijekom pet godina u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu više puta odbacivao optužbe o silovanju, tvrdeći da su one zavjera kako bi ga se izručilo Americi.

Amerikancima se pak zamjerio objavom stotina tisuća tajnih američkih diplomatskih depeša u kojima su često izneseni veoma kritični stavovi o svjetskim čelnicima, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do saudijske kraljevske obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:24