RANE IZ PROŠLOSTI

'NIKAD VIŠE 1918.!' U svim većim crnogorskim gradovima osvanuli plakati o 'srpskim kaznenim jedinicama' i njihovim zlodjelima

 
 Facebook

U svim većim crnogorskim gradovima jutros su osvanuli plakati sa porukom "Nikad više 1918", javlja B92. Plakati su viđeni u Podgorici, Pljevljima, Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Bijelom Polju i drugim gradovima.

Uz slogan "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore", ilustraciju na plakatima prati i sljedeći tekst:

"U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između prosinca 1918. i kolovoza 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko tisuća ljudi".

Dodaje se da je ubijeno preko 3.200 ljudi, od kojih mnogi i zvjerski, opljačkano i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata.

Na plakatima se navodi da je hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo preko 4.700 muškaraca, žena i djece.

"Prognano je ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih obitelji. U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja djevojaka i žena nakon kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubojstva. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj cjelokupnoj povijesti", piše na plakatima.

Plakate su, kako su objavili mediji, izlijepili ljubitelji komitskog pokreta i Krsta Zrnovog Popovića.

Podsjetimo, prema ranijem pisanju crnogorskih medija, vladajuća Demokratska partija socijalista razmišlja da predloži parlamentu rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Podgorička skupština 1918., čiji je službeni naziv Velika narodna skupština, prema tumačenju aktualnih vlasti u Crnoj Gori, ustanovljena je suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku.

Skupština je 26. studenog 1918. donijela odluku kojom je ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički pripojena teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski. Službena Podgorica smatra da je tada ukinuta suverena, međunarodno priznata država koja je imala ustav, vladara, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, vladu, pravni poredak, piše B92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:12