POGLAVAR CRKVE

'NISAM ŽELIO POSTATI PAPA' Franjo odgovorio na pitanje jednog djeteta

Pope Francis speaks on June 7, 2013 during a meeting with Jesuit school students in the Vatican. Pope Francis joked about the difficulties of being head of the world's Catholics saying he never wanted the job on June 7 in unscripted comments in which he also said he had turned down luxury Vatican housing because it would be "boring". AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 AFP

VATIKAN - Papa Franjo se u petak pred tisućama učenika i nastavnika isusovačkih škola šalio na račun zahtjevnosti svoje funkcije i rekao da nije želio postati poglavarom Katoličke crkve.

Odgovarajući na pitanje jednog djeteta, objasnio je da "onoga koji bi želio i priželjkivao postati papom, Bog ne bi blagoslovio. Ja nisam želio postati papa".

Papa izabran 13. ožujka primio je više od 9.000 osoba, učenika isusovaca i njihove obitelji, bivših učenika i nastavnika iz Italije i Albanije. Bivši nadbiskup Buenos Airesa sam dolazi iz kongregacije isusovaca.

Odgovarao je improvizirano i uz uobičajenu toplinu na često izravna i nedužna pitanja djece.

Na pitanje zašto se ne želi preseliti u papinski stan, papa Franjo je odgovorio da se radi o osobnom problemu jer želi živjeti okružen ljudima, a ne sam, te da ne bi bilo dobro da je izoliran u papinskom stanu.

U vezi njegova odbijanja raskoši njegove funkcije, pobunio se protiv ustrajnosti velikih nepravdi. "U ovom svijetu koji nudi toliko bogatstva, tolike izvore dovoljne da nahrane cijeli svijet, zašto ima toliko gladne djece, bez obrazovanja i toliko siromašnih".

U vezi gospodarske krize koja teško pogađa Italiju, naglasio je da je cijeli svijet u krizi, koja je ponajprije kriza ljudskih vrijednosti.

"Kriza koju proživljavamo je kriza ljudskog bića, koje više nije bitno jer je bitan novac", naglasio je.

Na tom skupu mladih Papa je savjetovao kršćanima da se uključe u politiku. "To je obveza za kršćane koji ne smiju prati ruke poput Poncija Pilata. Politika je najviši oblik milosrđa jer joj je zadaća težiti zajedničkom dobru", zaključio je papa Franjo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17