KAOS NA ULICAMA

NIŠTA OD MATURALACA U ŠPANJOLSKOJ? Ministrica Divjak poslala uputu svim srednjim školama da izbjegavaju posjete Barceloni i drugim većim gradovima

Blaženka Divjak
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jutros je poslala uputu srednjim školama vezanu uz putovanja u Španjolsku. U pismu navodi preporuku da se sljedećih nekoliko dana izbjegavaju posjeti Barceloni i drugim većim gradovima.

Preporuku Ministarstva prenosimo u cijelosti:

U nedjelju, 1. listopada 2017. godine, najavljeni referendum u Kataloniji doveo je do prosvjeda građana i prosvjeda u Barceloni te drugim područjima Katalonije. Hrvatskim državljanima preporučujemo da sljedećih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima (Tarragona i Girona) te savjetujemo izbjegavanje mjesta većih okupljanja, oprez i praćenje uputa lokalnih vlasti. Za utorak, 3. listopada 2017. godine, najavljeno je održavanje prosvjeda u Kataloniji te hrvatskim državljanima preporučujemo kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora. U slučaju potrebe hrvatskim građanima na raspolaganju je dežurni telefon konzularnoga odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu - 00 34 630 526 085.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Barceloni i Cambrilu 17. i 18. kolovoza 2017. godine hrvatskim građanima i dalje preporučujemo maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje iz svih dostupnih izvora. Opasnost od terorističkih napada u Kraljevini Španjolskoj je visoka (na četvrtom od pet stupnjeva opasnosti). Nedavni teroristički napadi izvedeni su na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (turistička središta i šetališta). Preporučuje se maksimalan oprez na mjestima većeg okupljanja zbog opasnosti od mogućnosti ponavljanja terorističkih napada. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora. O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. Tijekom boravka u Kraljevini Španjolskoj informirajte se o telefonskim brojevima hitnih službi, brojevima i adresi Veleposlanstva RH u Madridu.

Na poveznici Ministarstva vanjskih i europskih poslova možete pročitati preporuku o putovanjima u Kraljevinu Španjolsku http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/.

Mole se škole da Ministarstvu dostave podatke o učenicima i nastavnicima koji su trenutno na putovanju u Kraljevini Španjolskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:19