MARIHUANA TURIZAM

Nizozemci će turistima zabraniti lake droge. Prag postaje novi Amsterdam

Nizozemska vlada namjerava turistima zabraniti kupovinu kanabisa u kafićima gdje se legalno prodaje. Česi preuzimaju "napušene" turiste.
 AP Photo/Peter Dejong

Nizozemska vlada namjerava turistima zabraniti kupovinu kanabisa u tzv. "coffee shopovima" gdje se legalno prodaje. Namjeravaju uvesti sustav koja bi omogućio da drogu kupuju samo članovi koji imaju člansku iskaznicu nekog coffee shopa.

Nova nizozemska vlada, koja je mandat preuzela u listopadu, odlučila je ograničiti prodaju kanabisa kako bi smanjila stopu kriminala povezanog s proizvodnjom i trgovinom droge.

"To neće više biti turistička atrakcija. Ne volimo to. Moramo se vratiti na ono kako je bilo zamišljeno u početku: lokalna upotreba za one koji to vole ," izjavio je ministar Ivo Opstelten, no nije poznat datum kad bi se uvela nova politika. Spomenimo kako su prije dvije godine, 1. studenog 2008. godine, Nizozemci zabranili prodaju halucinogenih gljiva.

Tzv. "coffee shopovi" u Nizozemskoj su se pojavili sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, što je tu zemlju pretvorilo u pravu turističku destinaciju. U devedesetima je coffee shopova bilo oko 1200, no zbog strogih zakona oko dobivanja licence, njihov broj je pao na 700. Zanimljiv je podatak da je među mladim Nizozemcima do 28 godina, marihuana nepopularna. Probalo ju je tek 16 posto njih.

Nizozemska ima vrlo liberalan stav o lakim drogama, a njezini kafići su vrlo popularna turistička odredišta, posebice u Amsterdamu kamo se svaki vikend slijeva rijeka turista iz Velike Britanije, koji to mjesto često biraju i kao destinaciju za proslavu momačkih večeri. Međutim, najveću popularnost imala su pogranična mjesta u blizini Belgije i Njemačke. Mali grad Roosendaal, smješten svega par kilometara od Belgije, 2007. godine bio je centar "droga turista". Svaki tjedan je u taj grad sa 10.000 stanovnika dolazilo oko 12.000 turista, a istraživanje je pokazalo da 90% turista dolazi tamo samo zbog pušenja marihuane u coffee shopovima. Gradsko vijeće je odlučilo zatvoriti coffee shopove i do svibnja 2008. godine više nije bilo turista, a ni novca. Naime, prosječni turist bi potrošio oko 30 eura, što znači da je 8 coffee shopova u Roosendaalu tjedno ukupno zarađivalo oko 324.000 eura.

U Češkoj legalne i teške droge

U Češkoj je od 1. siječnja 2010. dozvoljeno uz sebe imati 4 ecstasyja ili 5 LSD tableta, jedan gram kokaina ili pak jedan i pol gram heroina. To je tri puta više nego što to dozvoljava zakon u Nizozemskoj. Posjedovanje određene količine hašiša i marihuane već se duže vrijeme tolerira. To rezultira otvaranjem sve više klubova u kojima je dozvoljeno zapaliti "joint". Vlasnici su zadovoljni jer novi zakon donosi više prometa, a Prag sve više zamjenjuje Amsterdam kao turističku destinaciju za grješne užitke. Susjedni Nijemci, Mađari i Poljaci nerijetko navraćaju u Prag, kojem će prihod o turizma sigurno porasti nakon ovih "popularnih" zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:16