POSLJEDICA VALA OTKAZA I SUSPENZIJA

Nizozemski sindikati djelatnika u policiji zatražili su dodatnu izobrazbu po pitanju odbijanja pristupa zločinačkih bandi

Ilustracija
 Dylan Martinez / REUTERS

Nizozemski sindikati djelatnika u policiji zatražili su dodatnu izobrazbu po pitanju odbijanja pristupa zločinačkih bandi nakon što se u policijskom izvještaju zaključilo da bi se nedavni otkazi koji su zbog korupcije i kršenja sigurnosnih protokola uručeni desecima policajaca mogli pokazati kao "vrh sante leda", piše The Guardian.

Nizozemske novine Algemeen Dagblad (AD) pišu da je povjerljivo policijsko izvješće potvrdilo sumnje da su se organizirani kriminalci infiltrirali u policijske uprave diljem zemlje. Tako je samo u postrojbi iz centralne Nizozemske kod 19 policajaca utvrđena povezanost s kriminalnim podzemljem.

AD piše da su tijekom proteklih nekoliko tjedana deseci policajaca suspendirani ili otpušteni zbog sumnji da su upleteni u korupciju, pronevjeru, neprofesionalno ponašanje, kršenje instituta uredske tajne, zanemarivanje dužnosti i zloupotrebu policijskih računala.

Više rangirani policajac iz Utrechta otpušten zbog otkrića da je bio na platnom spisku krijumčara droge Ridouana Taghija, policijski zapovjednik i tri niže rangirana zaposlenika policije u Limburgu suspendirani su zbog sumnje na neprofesionalno ponašanje, a u Amsterdamu je uhićen i suspendiran veći broj djelatnika policije zbog sumnji da su posjedovali teške droge, krivotvorili dokumente, neovlašteno koristili službena računala i otkrivali povjerljive informacije.

Izvještaj kaže da je niz suspenzija i otkaza vjerojatno samo "vrh sante leda" te da istražitelji trenutno provode nekoliko aktivnih istraga. Predsjednik sindikata policije NPD Jan Struijs rekao je za AD da policija mora poboljšati otpornost policajaca na potajne prilaske organiziranog kriminala, koji se događaju na svim razinama zapovjednog lanca.

"Policajci si moraju bezuvjetno vjerovati, a slučajevi korupcije u njih sade sumnju i to je velik problem", rekao je Struijs i zatražio dodatnu izobrazbu po tom pitanju. "Policajce se mora educirati kako imaju odgovoriti na te stvari. Ako im se priđe, oni moraju moći na siguran način te informacije proslijediti svojim nadređenima. Ima tu još puno posla."

U izvještaju koji je prije dvije godine objavilo nizozemsko Ministarstvo pravosuđa stoji da se oko 40 posto narušavanja profesionalnog integriteta ticalo policajaca imigrantskog podrijetla, koji čine sedam posto svih policijskih djelatnika. U njemu se zaključilo i da će kriminalci vjerojatnije pristupiti policajcima imigrantskog podrijetla jer su određene etničke skupine značajnije uključene u zločinačke aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:35