ŽALIT ĆE SE STRASBOURGU

Nizozemski vrhovni sud: UN ima najširi oblik imuniteta i ne može mu se suditi zbog Srebrenice

'UN kao međunarodni zaštitnik ljudskih prava ne bi smio biti iznad zakona'
 AFP

AMSTERDAM - Nizozemski vrhovni sud u petak je presudio da se Ujedinjenim narodima ne može suditi što nisu spriječili genocid Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

- Vrhovni sud potvrđuje mišljenje (nižega) suda da UN ima najširi oblik imuniteta te da mu ne može suditi sud nijedne države, stoji u sažetku presude.

Ta je presuda bila posljednja pravna opcija u Nizozemskoj za skupinu preživjelih iz Srebrenice, enklave koja je bila pod zaštitom nizozemskih vojnika UN-a kad su 1995. snage bosanskih Srba tamo ubile osam tisuća muškaraca i dječaka.

Odvjetnici koji zastupaju šest tisuća preživjelih u organizaciji "Srebreničke majke" kažu da će se na tu odluku žaliti Europskome sudu za ljudska prava.

- UN kao međunarodni zaštitnik ljudskih prava ne bi smio biti iznad zakona nego preuzeti odgovornost za svoju ulogu u srebreničkome genocidu 1995., kaže se u priopćenju te skupine u reakciji na presudu. To je kršenje temeljnih ljudskih prava i u suprotnosti je s odredbama Europskoga suda za ljudska prava i Europskoga suda pravde, dodaje se.

Radislav Krstić, zapovjednik Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, pred Međunarodnim je kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog zločina u Srebrenici bio prvi optuženik za genocid. U njegovoj presudi ICTY je zločin proglasio genocidom, a njega krivim za pomaganje u genocidu i pravomoćno ga osudio na 35 godina zatvora 2004.

Pokolj u Srebrenici najgori je pojedinačni zločin u ratu u Bosni i Hercegovini i prvi je genocid u Europi od nacističkog nad Židovima.

Axel Hagedorn, odvjetnik tvrtke Van Diepen Van der Kroef koja zastupa obitelji žrtava, rekao je da će žalbu predati Sudu za ljudska prava u Strasbourgu u roku od šest mjeseci.

- Tvrdimo da su nizozemski vojnici i UN kršili ljudska prava, rekao je. Dodjelom imuniteta skupini koja tvrdi da se bavi zaštitom ljudskih prava cijela je stvar okrenuta naglavce.

Reuters piše kako neiskusni i slabije naoružani nizozemski vojnici nisu bili kadri spriječiti bosanske Srbe da zauzmu Srebrenicu, odvoje muškarce od žena i autobusima ih odvezu na desetke stratišta.

Srebrenički je masakr dugo godina predmet rasprava u Nizozemskoj. Vlada je 1996. zatražila od nizozemskoga Instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD) da provede istraživanje o događajima uoči, tijekom i poslije pada Srebrenice. Izvještaj je objavljen 2002., a u zaključku stoji da je misija nizozemskoga bataljuna bila loše osmišljena i zato praktički nemoguća. Izvještaj NIOD-a često su citirali, ali Institut za rat i mir ocijenio ga je kontroverznim. Nizozemska je vlada prihvatila djelomičnu odgovornost i drugi kabinet premijera Wima Koka podnio je ostavku 2002.

Lani je nizozemski žalbeni sud proglasio nizozemsku državu krivom za smrt triju žrtava iz Srebrenice i tako je otvoren put za isplatu kompenzacija zbog neuspješne mirovne misije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:25