'NISMO SLUŠALI ŽRTVE'

NJEMAČKA BISKUPSKA KONFERENCIJA ISPRIČALA SE TISUĆAMA ŽRTAVA SPOLNOG NAPASTOVANJA Molimo oprost. Crkva je predugo osporavala i skrivala zlostavljanje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2018. u 16:29

Cardinal Reinhard Marx, chairman of German Bishops's Conference arrives for a press conference to present the findings of a study into the report of sexual abuse by Catholic priests of thousands of children over a 70-year period in Fulda, Germany, September 25, 2018. REUTERS/Kai Pfaffenbach - RC1A0F8D1880
Kai Pfaffenbach / REUTERS

Kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx se u utorak  ispričao tisućama žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i zamolio za oprost.

„Crkva je predugo osporavala, skrivala i odvraćala pogled od zlostavljanja. Za sve propuste i za svu bol žrtve molim za oprost”, rekao je na predstavljanju izvješća o seksualnom zlostavljanju u Fuldi kardinal Marx.

On je rekao kako se srami zbog toga što se to sve događalo kako se ne bi naudilo instituciji crkve i kako bi se zaštitili biskupi i svećenici.

“Nismo slušali žrtve i to ne smije ostati bez posljedica. Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju i ja ih u potpunosti razumijem”, rekao je Marx.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je uoči jesenskog skupa njemačke crkve koji je danas počeo u Fuldi najavio neke strukturne promjene unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

„Radi se o prekretnici za katoličku crkvu u Njemačkoj i šire. Današnjim predstavljanjem suočavanje s ovim slučajevima i posljedicama nije okončano nego tek započinje“, rekao je Marx.

Iz izvješća predstavljenog u Fuldi proizlazi da je između 1946. i 2014. „najmanje 1670 predstavnika crkve zlostavljalo 3677 maloljetnika“. Iz toga proizlazi da je 4,4 posto ispitanih dušobrižnika počinilo zločin nad maloljetnicima.

Koordinator Studije o seksualnom zlostavljanju Harald Dressing izrazio je zaprepaštenje rezultatima studije.

„Događaji ukazuju na to da unutar crkve postoje strukture koje olakšavaju zlostavljanje. U to spada zloupotreba klerikalne moći, ali i celibat te odnos prema seksualnosti posebice prema homoseksualnosti“, rekao je Dressing.

On je dodao kako je i institucija ispovjedi „odigrala ulogu“ jer su je počinitelji „zloupotrijebili u vlastitu korist“, zaključio je Dressing.

Predsjednica organizacija za zaštitu žrtava „Bijeli prsten“ Roewita Mueller-Piepenkoetter zaključila je kako crkva problem zlostavljanja „nema pod kontrolom“ i da se takvi slučajevi mogu očekivati i u budućnosti.

Izdvajamo