BIH IH PUSTILA NA SLOBODU

NJEMAČKA DEPORTIRALA TRI DRŽAVLJANINA BIH Braća Halilović iz Maglaja u suradnji s Islamskom državom planirala terorističke napade

 Dado Ruvić / Ilustracija / REUTERS

Trojica državljana Bosne i Hercegovine koje je Njemačka protjerala sa svog teritorija zbog poveznosti s islamističkim terorizmom zapravo su tri brata koji su podrijetlom s područja Maglaja u središnoj Bosni, objavili su u subotu lokalni mediji u BiH.

Aldin (29), Ibrahim (24) i Anes (23) Halilović su osobe koje je Njemačka proglasila opasnima po nacionalnu sigurnost jer su njemačke sigurnosne službe utvrdile kako su njih trojica povezani s terorističkom organizacijom Islamskom državom i pripremali su terorističke napade na njemačkom tlu.

'Nije bilo osnova za pritvor'

Oni su u četvrtak deportirani iz Njemačke i preuzele su ih vlasti u BiH. Glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović nije potvrdio identitet tih osoba ali je jeste da su trojica državljani BiH.

Policijski istražitelji su ih saslušali u Sarajevu, a naKon toga su ih pustitli na slobodu jer nije bilo osnova za njihovo zadržavanje u pritvoru, kazao je Miladinović.

Identitet deportiranih mladića je objavila banjolučka Alternativna televizija (ATV) a "Dnevni avaz" je objavio kako su sva trojica zapravo rođena u Njemačkoj, no roditelji su im prije dolaska u tu zemlju živjeli u Maglaju.

Mladići su navodno tijekom posjeta BiH boravili u selu Ošve kod Maglaja koje je poznato kao jedno od sjedišta zajednica radikalnih islamista-vahabita i zbog toga su postali predmetom zanimanja njemačkih sigurnosnih agencija.

Iako su braća Halilovići u BiH zakonski slobodne osobe oni su ipak pod policijskim nadzorom a navodno im je zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:28