TRANZIT SA SJEVERA

NJEMAČKA I AUSTRIJA SE DOGOVORILE OKO REGULACIJE PROMETA PREKO BRENNERA 'Ovaj plan u 10 točaka bi trebao rasteretiti promet'

 Profimedia, AFP

Njemačka i Austrija postigle su dogovor oko regulacije prometa preko prijevoja Brenner koji se koristi za tranzit sa sjevera prema Italiji ali ostaju zabrane prometa njemačkim vozačima vikendom za državne i lokalne ceste u saveznoj pokrajini Tirolu, priopćeno je u četvrtak.

„Postigli smo jedan plan u 10 točaka koji bi trebao rasteretiti promet na ovoj dionici“, rekao je u četvrtak nakon sastanka u Saveznom ministarstvu prometa u Berlinu njemački ministar prometa Andreas Scheuer.

Na sastanku na kojem su sudjelovali i ministri prometa Bavarske i Tirola, austrijski ministar prometa Andreas Reicherd te premijer Tirola Guenther Platter je dogovoreno da se što više tereta u budućnost i s kamiona pokuša prebaciti na teretne vlakove kako bi se rasteretio cestovni promet.

Dogovoreno je i uvođenje digitalnog sustava za izdavanje dozvola za promet kamiona kao i usmjeravanje prometa između sjevera i Italije preko Švicarske i Francuske.

„Opterećenje za stanovnike, prirodu i infrastrukturu je već odavno prevršilo granice“, rekao je Platter.

On je odbio ukinuti mjere uvedene prije nekoliko tjedana kojima je vikendom zabranjen promet državnim i lokalnim cestama za vozače iz Njemačke koji pokušavaju zaobići zastoje na autocestama.

Sporna je i austrijska praksa granične obrade kamiona po grupama što znatno usporava promet i stvara zastoje s njemačke strane.

Njemačka je prije današnjeg susreta najavljivala tužbu protiv Austrije zbog ovih mjera ali je ministar Scheuer izjavio kako se od toga nakon današnjeg sastanka odustalo.

Njemačka oporba je kritizirala susret koji po njima nije donio nikakve konkretne mjere.

„Brenner samit nije donio ništa osim očekivanih obećanja“, rekao je prometni stručnjak Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP) Christian Jung. On je kritizirao činjenicu da Njemačka još uvijek nije učinila mnogo da teret s cesta prebaci na tračnice.

Njemačka i Austrija se već neko vrijeme spore oko prometnih pitanja a planirano uvođenje cestarina za osobna vozila u Njemačkoj je propalo zbog uspješne tužbe Austrije pred Europskim sudom koji je zaključio kako planirana cestarina, koja bi se njemačkim vozačima kompenzirala kroz porez, diskriminira ostale građane EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:22