GOVOR PREDSJEDNIKA

NJEMAČKA OBILJEŽILA 30. GODIŠNJICU PADA BERLINSKOG ZADA 'Bez hrabrosti i želje za slobodom Poljaka i Mađara, Čeha i Slovaka, ovo ne bi bilo moguće'

Brandenburška vrata
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemačka je u subotu obilježila 30. godišnjicu pada Berlinskog zida koji je dijelio istočnu i zapadnu Njemačku, a njezin predsjednik Frank-Walter Steinmeier zahvalio je istočnoeuropskim susjedima što su poticali mirnu revoluciju.

Rušenje zida koji je gotovo 30 godina razdvajao komunistički Istok i kapitalistički Zapad i postao moćnim simbolom Hladnog rata, dovelo je do ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990.

"Zajedno s našim prijateljima, s dubokom zahvalnošću pamtimo događaje prije 30 godina", rekao je Steinmeier na svečanosti u memorijalnom centru Bernauer Strasse na kojoj su sudjelovali kancelarka Angela Merkel i predsjednici Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke Republike.

"Bez hrabrosti i želje za slobodom Poljaka i Mađara, Čeha i Slovaka, ne bi bile moguće mirne revolucije u istočnoj Europi i ujedinjenje Njemačke", rekao je Steinmeier.

Steinmeier i predsjednici četiriju istočnoeuropskih zemalja položili su ruže u memorijalnom centru.

U kolovozu 1989. mađarski graničari su prvi put dopustili ljudima iz istočne Njemačke da slobodno prijeđu u Austriju čime je otvoren put za pad Berlinskog zida tri mjeseca kasnije, a time i kraj Željezne zavjese.

Steinmeier je također rekao da povijesni događaj nije označio "kraj povijesti" što je izjavio američki povjesničar Francis Fukuyama. Nastavlja se borba političkih sustava, a budućnost je neizvjesnija nego ikad prije, dodao je njemački predsjednik.

"Liberalna demokracija se dovodi u pitanje", rekao je Steinmeier i pozvao Njemačku i europske saveznike da se nastave boriti za mir i ujedinjenu Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:11