SRETNE VIJESTI ZA ISTOSPOLNE PAROVE

NJEMAČKA ODOBRILA ISTOSPOLNE BRAKOVE! Angela Merkel glasala je protiv: 'Za mene je to zajednica muškarca i žene...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.06.2017. u 09:42

People dance in front of the Victory column as they participate in the annual Gay Pride parade, also called Christopher Street Day parade (CSD), in Berlin, Germany July 23, 2016. REUTERS/Stefanie Loos - RTSJC25
REUTERS

Ukupno je 623 zastupnika glasovalo, a njih 393 bilo je za potpunu jednakost homoseksualnih parova. Protiv ih je bilo 226, dok su četiri bila suzdržana.

Njemačka je u petak odobrila istospolne brakove, javljaju tamošnji mediji. Njemački parlament glasovao je o zakonu o istospolnim brakovima.

Ukupno je 623 zastupnika glasovalo, a njih 393 bilo je za potpunu jednakost homoseksualnih parova. Protiv ih je bilo 226, dok su četiri bila suzdržana.

Kancelarka Angela Merkel (CDU) bila je protiv istospolnih brakova.

- Za mene je brak pred zakonom zajednica između muškarca i žene. Zato sam rekla "NE" - objasnila je, prenosi Bild.de.

Današnje glasovanje u Bundestagu omogućeno je nakon što je Merkel početkom tjedna izjavila kako će dopustiti da zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU prilikom glasovanja o tzv. „braku za sve“ glasuju po vlastitoj savjesti a ne da budu vezani stranačkom stegom.

Nakon toga je koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zajedno s predstavnicima oporbenih stranka lijevog bloka Zeleni i Ljevica, pokrenuo hitni postupak za glasovanje o tom zakonu još prije ljetne pauze i tri mjeseca uoči parlamantarnih izbora.

SPD i oporba govore o zakonu koji je "već davno trebao biti na snazi"

Demokršćanska Unija CDU/CSU se godinama protivila otvaranju institucije braka i za istospolne parove. Od 2001. postoji institucija registriranog partnerstva koja istospolnim parovima omogućuje ista prava kao i u klasičnim brakovima s izuzetkom posvajanja djece.

Zakon još mora potvrditi dom saveznih pokrajina Bundesrat no prolaz zakona u ovom tijelu slovi kao siguran s obzirom da ovdje većinom raspolažu savezne zemlje u kojima su na vlasti stranke lijevog bloka koje su se i zalagale za uvođenje braka za istospolne parove.

Unija CDU/CSU je koalicijskog partnera SPD zbog pokretanja procesa glasovanja o zakonu o „braku za sve“ žesto kritizirao i postupak socijaldemokrata okarakterizirao kao prekid koalicijske suradnje tri mjeseca uoči izbora. Konzervativni krugovi unutar Unije su kritizirali i kancelarku što je bez prethodne konzultacije otvorila put usvajanju zakona koji već godinama stoji na ledu.

Izdvajamo