BUDNA POLICIJA

NJEMAČKA U TRI GODINE SPRIJEČILA SEDAM TERORISTIČKIH NAPADA 'Napad poput onoga na božićni sajam u Berlinu više nije moguć'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.10.2019. u 13:10

The body of Anis Amri, the suspect in the Berlin Christmas market truck attack, is seen covered with a thermal blanket next to Italian officers in a suburb of the northern Italian city of Milan, Italy December 23, 2016. REUTERS/Stringer FOR EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Stringer / REUTERS

Prizori napada u Berlinu 2016. godine

Njemačke vlasti su, od napada na božićni sajam u Berlinu 2016., spriječile sedam terorističkih napada, rekao je predsjednik Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench u razgovoru za dnevnik Rheinische Post od srijede.

„Napad poput onoga na božićni sajam u Berlinu više nije moguć”, rekao je Muench. On je potvrdio kako su tada postojale „slabe točke“ koje se prije svega odnose na rad pravosudnih organa u Njemačkoj.

„Počinitelj Anis Amri se nalazio pod prismotrom vlasti koje su do trenutka napada trebala djelovati, a nisu. Danas je tako nešto isključeno“, rekao je Muench povezujući to s boljom povezanošću institucija kako na saveznoj razini, tako i na razini saveznih pokrajina.

On je napomenuo da je od 2016. spriječeno „sedam pokušaja terorističkih napada“ ne ulazeći u detalje. On je istodobno ukazao na porast broja potencijalno opasnih islamista u Njemačkoj.

„Broj potencijalno opasnih islamista se od 2013. upeterostručio te sada iznosi oko 680 », rekao je Muench.

Čelnik saveznog ureda za borbu protiv kriminala istodobno je najavio i pojačanu borbu protiv terorizma neonacističke desnice, za što je već odobreno povećanje broja osoblja u BKA.

„Nakon napada na sinagogu u Halleu i ubojstva političara Luebkea moramo pojačati borbu i na tom političkom spektru“, zaključio je predsjednik BKA.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo