VELIKE NOVČANE KAZNE

NJEMAČKA VLADA PRIHVATILA NACRT NOVOG ZAKONA Strože kazne za širenje mržnje ili prijetnji preko društvenih mreža

 Ilustracija / Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemačka vlada prihvatila je u srijedu nacrt zakona koji omogućava strože kazne za širenje mržnje ili prijetnji preko društvenih mreža.

Nacrt zakona između ostalog predviđa zatvorske kazne od tri godine za one koje putem interneta prijete smrću ili nekim drugim kaznenim djelom poput silovanja. Do sada su za ovu vrstu kaznenog djela bile predviđene zatvorske kazne do jedne godine.

Nacrt zakona predviđa i pooštrenje kazni kod vrijeđanja političara. Do sada su kažnjive bile uvrede i klevete političara od razine saveznih zemalja na više. Sada su kazneno relevantne uvrede i klevete i političara na općinskoj i gradskoj razini.

Pozadine ove zakonske promjene su sve češće prijetnje političarima na gradskoj i općinskoj razini koji se zbog svoje politike, primjerice prema izbjeglicama, pojačano nalaze na udaru radikalno desnih krugova.

Internetske kompanije se prema novom prijedlogu zakona isto tako obvezuje Saveznom uredu za borbu protiv kriminala prijaviti sve slučajeve prijetnji, širenje zabranjene propagande kao i odobravanje kaznenih djela poput atentata ili terorističkih napada. U slučaju nepridržavanja prijete novčane kazne do 50 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 06:04