'MOŽE BITI LOKALNIH NIJANSI'

NJEMAČKA VLADA TEŽI JEDINSTVENOM PRISTUPU U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA Neke su pokrajine donijele vlastite mjere: 'Nećemo trpjeti još tjedan dana'

Frizerski salon u Dortmundu
 Ina FASSBENDER / AFP

Njemačka vlada i dalje, usprkos različitim pristupima saveznih pokrajina, teži jedinstvenom pristupu u borbi protiv pandemije koronavirusa, priopćeno je u ponedjeljak na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak.

"U procesu popuštanja restrikcija, naravno, može biti regionalnih i lokalnih nijansi, ali je važno pritom da vlada i savezne pokrajine ostanu na zajedničkom putu i da slijede istu strategiju", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

On je objasnio da strategija i dalje ostaje usmjerena na očuvanje uspjeha u borbi protiv širenja zaraze postignutog strogim mjerama.

"Mi ove mjere želimo nastaviti i produbiti i istodobno oprezno i odgovorno vratiti u pogon javni život i gospodarstvo", rekao je Seibert.

On nije komentirao poteze nekih saveznih pokrajina, poput Saske-Anhalta, gdje su od danas dopušteni kontakti do pet osoba umjesto dvije ili Donje Saske, koja je najavila postupno otvaranje restorana od sljedećeg tjedna.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je prošlog tjedna kako u srijedu, na sljedećem sastanku vlade i saveznih pokrajina o daljnjim mjerama, neće biti riječi o popuštanjima restrikcija u gastronomiji. O ovoj temi bi se trebalo raspravljati na jednom od sljedećih sastanaka, uz eventualna popuštanja tek krajem mjeseca.

U srijedu bi se, kako je najavio Seibert, trebalo govoriti o popuštanjima u školama, vrtićima i sportu.

Među saveznim pokrajinama je primjetan sve veći stupanj lokalnog ukidanja restrikcija.

Donja Saska tako, osim otvaranja restorana, od sljedećeg ponedjeljka dopušta i otvaranje otoka u Sjevernom moru za jednodnevne posjete turista. Hoteli bi smjeli, uz maksimalno 50 posto kapaciteta, otvoriti vrata krajem svibnja.

Ministar obitelji savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Joachim Stemp je najavio kako će ova savezna pokrajina poduzeti vlastite poteze ako se u srijedu ne dogovori pravilo o ponovnom otvaranju škola i vrtića.

"Mi nećemo trpjeti još jedan dodatni tjedan", rekao je Stemp.

Diljem Njemačke od danas ponovno, uz stroga higijenska pravila, smiju raditi frizeri, zoološki vrtovi, dječja igrališta, muzeji i knjižnice. Isto tako je dopušteno i održavanje misa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:10