DISKRIMINACIJA GRAĐANA EU

NJEMAČKE VLASTI U ŠOKU NAKON ODLUKE SUDA EUROPSKE UNIJE Zabranili im uvođenje naplate cestarina na autocestama: 'Ovo je potpuno neočekivano za nas'

 
 REUTERS

Nakon što je planove uvođenja cestarina u Njemačkoj Sud Europske unije proglasio protivnima europskom pravu, njemački ministar prometa Andreas Scheuer u utorak je najavio odustajanje od sadašnjeg oblika zakona o cestarinama.

"Planirane cestarine za osobna vozila u Njemačkoj u ovom obliku više nisu ostvarive. Odluka Suda Europske unije se mora poštovati“, rekao je ministar prometa Andreas Scheuer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u Münchenu.

Naglasio je da presuda ne znači i potpuno odbacivanje naplate prometne infrastrukture u Njemačkoj, kao što je to praksa i u ostalih 20 članica EU.

On je u ovom trenutku odbio iznijeti alternative projektu koji je zabranio sud.

"Sada u prvom planu stoje pravni i financijski aspekti projekta. Nakon toga politički“, rekao je Scheuer.

On je najavio da će se još u toku dana sastati s radnom grupom kako bi se razmotrile posljedice zabrane uvođenja cestarina. Ono je trebalo nastupiti u listopadu sljedeće godine, a prihodi od cestarina su već bili planirani u proračun.

Ministarstvo prometa je računalo s godišnjim prihodima od oko milijarde eura.

Scheuer je još jednom naglasio kako je današnja odluka Suda EU "potpuno iznenađujuća“.

"Savezna vlada, Bundestag, Bundesrat i Europska komisija su dali zeleno svjetlo zakonu o cestarinama, a pozitivno se početkom godine izrazio i glavni odvjetnik Suda EU“, rekao je Scheuer.

Sud je danas udovoljio tužbi Austrije koja je smatrala da naplata cestarina u Njemačkoj u ovom obliku diskriminira ostale građane EU.

Prema tim planovima i njemački vozači osobnih automobila bi trebali plaćati cestarine, ali bi im taj iznos u punoj visini bio kompenziran smanjenjem poreza na osobna vozila.

Političari oporbenih stranaka, ali i koalicijskog partnera Unije CDU/CSU su kritizirali CSU zbog višegodišnjeg ustrajanja na projektu cestarina koji je od početka bio sporan.

CSU, koji zastupa demokršćansku opciju samo u Bavarskoj, je još tijekom predizborne kampanje 2014. biračima obećao uvođenje cestarina za strance. CSU je na taj način htio udovoljiti bavarskim biračima koji prilikom prelaska granice moraju plaćati cestarine dok stranci istodobno po njemačkim autocestama voze besplatno.

Cerar kaže da odluka suda o njemačkim cestarinama ide u prilog slovenskoj tužbi protiv Hrvatske

Odluka Suda EU prema kojoj je njemački zakon o naplati cestarine protivan europskom pravu jer diskriminira druge državljane EU dobar je argument za tužbu Slovenije protiv Hrvatske pred istim sudom, ocijenio je u utorak slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

"Odluka suda EU o njemačkim vinjetama je dokaz da o europskom pravu u konačnici odlučuje nezavisan sudski organ koji može donijeti odluku protiv volje velike utjecajne države ili protiv politike Europske komisije", kazao je Cerar za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Sud u Luksemburgu je u utorak odlučio o tužbi Austrije i ustvrdio da je "infrastrukturna pristojba" u Njemačkoj diskriminirajuća jer u praksi financijski opterećuje samo vlasnike i vozače čija su vozila registrirana u drugim državama članicama.

Cerar je povukao paralelu sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude o granici, budući da se u oba slučaja radi o tužbi države protiv države.

"I u našoj tužbi protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne odluke radi se, kao i u tom slučaju, o međudržavnom sporu unutar Europske unije oko europskog prava", rekao je Cerar.

"To je samo po sebi dokaz da je slovenska tužba protiv Hrvatske zbog kršenja europskog prava bila itekako utemeljena", dodao je.

Sud EU je prošlog tjedna za 8. srpnja zakazao raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude.

Tužbu je prošle godine podnijela tadašnja slovenska vlada koju je vodio Cerar, sadašnji ministar vanjskih poslova.

Hrvatska smatra da je arbitražni sporazum dviju država iz 2009. nepovratno kompromitiran otkrićem da je bivša djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik nedopuštenom komunikacijom lobirala među arbitrima preko tadašnjeg slovenskog suca u arbitraži Jerneja Sekoleca.

Odluku o izlasku iz arbitražnog procesa jednoglasno je donio hrvatski Sabor, a Hrvatska je Sloveniji predložila bilateralne pregovore o rješenju graničnog spora. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:45