ODLUKA SUDA

Njemački sud: Kuwait Airways je imao pravo izraelskom putniku otkazati let jer Kuvajt ne priznaje državu Izrael

Njemački sud zaključio je u četvrtak da je kompanija Kuwait Airways imala pravo otkazati let jednom izraelskom putniku ocijenivši da se ne radi o diskriminaciji već o strogoj primjeni kuvajtskog zakona. "Kompanija nije obvezna ispuniti ugovor ako se njime krši zakon njezine zemlje", naveo je sud u Frankfurtu.

Jedan izraelski putnik se obratio sudu nakon što mu je zrakoplovna kompanija otkazala put od Frankfurta do Bangkoka, uz međuslijetanje u Kuvajtu. Kuwait Airways je to opravdao kuvajtskim zakonom iz 1964., koji zabranjuje svaku razmjenu s Izraelom čije postojanje ne priznaje.

"Neprihvatljivo je da jedna strana tvrtka, koja djeluje na temelju nacionalnih duboko antisemitskih zakona, može djelovati u Njemačkoj", reagiralo je priopćenjem Središnje vijeće njemačkih židova. "Kuvajtski zakon o bojkotu Izraela posjeća na najgore trenutke progrona židova tijekom nacional-socijalizma", dodali su.

Sud je naveo da se ne radi o diskriminaciji jer se njemački zakon primjenjuje samo na diskriminaciju prema rasi, etničkom podrijetlu ili religiji, ali ne prema specifičnoj nacionalnosti. Slične odluke u pogledu Kuwait Airwaysa ranije su donesene u Sjedinjenim Državama i Švicarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 13:41