BIVŠI KATALONSKI PREDSJEDNIK

NJEMAČKO TUŽITELJSTVO TRAŽI IZRUČENJE PUIGDEMONTA 'Riječ je o opravdanom zahtjevu Španjolske'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.04.2018. u 12:23

FILE PHOTO: Sacked Catalan leader Carles Puigdemont attends a news conference at the Press Club Brussels Europe in Brussels, Belgium, October 31, 2017. To match Insight SPAIN-POLITICS/CATALONIA-PUIGDEMONT REUTERS/Yves Herman/File Photo
Yves Herman / REUTERS

Glavno državno odvjetništvo savezne pokrajine Schleswig-Holstein zatražilo je od Visokog suda da dopusti izručenjenje bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta, koji se od 25. ožujka nalazi u pritvoru u Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga kojeg je izdala Španjolska.

"Nakon intenzivne provjere europskog uhidbenog naloga Vrhovnog suda u Madridu, glavno državno odvjetništvo došlo je do zaključka da se radi o opravdanom zahtjevu za izručenjem", stoji u obrazloženju glavnog odvjetništva pokrajine Scleswig-Holstein.

U istom obrazloženju se navodi kako je zbog opasnosti od bijega zatražen i daljnji pritvor. Također se kaže da kazneno djelo pobune, što je jedan od razloga zbog kojeg Španjolska traži izručenje, doduše ne postoji u njemačkom kaznenom zakoniku, ali da je ovo djelo usporedivo s njemačkim kaznenim djelom veleizdaje.

Puigdemontu, kojeg je njemačka policije uhitila 25. ožujka nakon prelaska dansko-njemačke granice, španjolsko pravosuđe još predbacuje i pronevjeru javnih sredstava. Kako je priopćilo odvjetništvo, i za ovo kazneno djelo postoji ekvivalent u njemačkom zakonu.

Konačnu odluku o Puigdemontovom izručenju mora donijeti Viši zemaljski sud Schelswig-Holsteina u Neumuensteru.

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont uložio je žalbu španjolskom Vrhovnom sudu i zatražio odbacivanje optužbi za pobunu i zlouporabu javnih fondova koje su podignute protiv njega zbog prošlogodišnjeg referenduma o neovisnosti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo