KANDIDATKINJA ZA PREDSJEDNICU EK

Njemica Ursula von der Leyen namjerava se zahvaliti na dužnosti svom sunarodnjaku Martinu Selmayru, kontroverznom glavnom tajniku Komisije

Ursula von der Leyen
 Francois Lenoir / REUTERS

Kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije, Njemica Ursula von der Leyen namjerava se zahvaliti na dužnosti svom sunarodnjaku Martinu Selmayru, kontroverznom glavnom tajniku Komisije, ako ju u utorak potvrdi Europski parlament, rekla su u ponedjeljak dva izvora za agenciju AFP.

Aktualna njemačka ministrica obrane, bliska kancelarki Angeli Merkel, nada se da će postati prva žena na čelu Komisije. Eurozastupnici će glasati o njezinoj kandidaturi u utorak u Strasbourgu.

Na sastanku u ponedjeljak sa zastupnicima EPP-a, von der Leyen je rekla da će ona biti jedina Njemica na čelu Europske komisije ako prođe na glasanju u utorak, kazao je jedan od izvora.

"Postoji nepisano pravilo da na najvišim pozicijama u Europskoj komisiji ne mogu biti dvije osobe iz iste države", kazao je drugi izvor.

To znači da bi njezin sunarodnjak Martin Selmayr morao otići s dužnosti ako von der Leyen bude izabrana.

Selmayr je došao na dužnost glavnog tajnika Komisije prošle godine, a način na koji je imenovan na tu funkciju izazvao je optužbe da se radilo o namještanju i izigravanju procesa.

Do dolaska na poziciju glavnog tajnika Selmayr je bio šef kabineta predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:47