TRANSFERI

'NJIHOV BROJ SE UTROSTRUČIO' Bogataši masovno povlače imovinu iz britanskih banaka, strahuju od kaotičnog Brexita, ali i od jednog drugog scenarija

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2019. u 16:45

, Image: 257041777, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Švicarske privatne banke bilježe u posljednje vrijeme znatno više bogatih klijenata iz Britanije koji premještaju imovinu u inozemstvo kako bi izbjegli kaotični Brexit, ali i moguće veće poreze u slučaju izborne pobjede laburista, saznaje Reuters iz upućenih neimenovanih izvora.

"Proteklih se mjeseci utrostručio broj računa otvorenih iz Velike Britanije", rekao je izvor iz odjela za upravljanje imovinom u velikoj međunarodnoj banci u Švicarskoj.

Švicarske banke ne objavljuju detalje o klijentima, ali izvori navode da su, kada su u pitanju klijenti iz Velike Britanije, većinu računa otvorili imućni britanski državljani koji žele prebaciti dio imovine u Švicarsku, poznato sigurno utočište za imovinu bogataša iz cijelog svijeta.

Proteklih se tjedana taj trend nedvojbeno intenzivirao, naveo je izvor iz velike švicarske banke.

Bogati Britanci žele zaštititi svoju imovinu i za slučaj da na vlast u Britaniji uskoro dođu laburisti koji najavljuju veće poreze, kazao je drugi izvor.

"Najviše se boje Corbyna (čelnika britanskih laburista - op.ur.)", kaže izvor u švicarskom odjelu za upravljanje imovinom druge velike međunarodne banke.

Od lipnja 2016. i referendumske odluke o izlasku Britanije iz EU funta je prema dolaru i euru oslabila između 17 i 18 posto. Do najavljenog roka izlaska ostalo je samo nekoliko tjedana, a uvjeti i moguće posljedice po britansko gospodarstvo još su uvijek obavijeni neizvjsnošću.

Najnoviji dostupni statistički podaci koje je prikupila Banka za međunarodna poravnanja (BIS) pokazuju da su Britanci na kraju ožujka u Švicarskoj držali gotovo 19 milijardi američkih dolara. Usporedbe radi, za vrijeme financijske krize u alpskom su financijskom utočištu držali oko 30 milijardi dolara.

Među popularna financijska utočišta bogatih Britanaca spada i Luksemburg, gdje su na kraju ožujka držali 14 milijardi dolara. U protekle tri godine popularnost kneževine među britanskim bogatašima u konstantnom je usponu, pokazali su podaci BIS-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo