STRAVIČAN ZLOČIN

NJIHOV PRVI KONTAKT S CIVILIZACIJOM BIO JE I ZADNJI Rudari u potrazi za zlatom masakrirali pleme domorodaca, raskomadali im tijela i bacilli u rijeku

Izolirano pleme amazonskih domorodaca snimljeno dronom
 Screenshot / YouTube

Grupa rudara u potrazi za zlatom u Amazonskoj prašumi naišla je na pleme domorodaca koji do tada nisu imali kontakata s civlizacijom, a susret je završio krvavim masakrom, piše britanski Independent pozivajući se na optužnicu podignutu u Brazilu.

Prema prijavi brazilske agencije Funai za domorodačka pitanja, grupa od 10 rudara hvalila se u lokalu u gradu na granici s Kolumbijom kako su pobili domorotce, i pokazivali svima ručno rađeno veslo, za koje su tvrdili kako je pripadalo plemenu.

Tužitelj Pablo Luz de Beltrand potvrdio je kako je započeta istraga, no nije htio otkrivati detalje, osim da se zločin navodno dogodio u dolini Javari, drugom najvećem rezervatu domorodaca u Brazilu.

- Vršimo izvide, ali teritorij je jako velik a pristup je otežan, rekao je Beltrand.

- Ta plemena nitko nije kontaktirao, čak i Funai ima samo djelomične podatke o njima. Tako da je to težak posao koji zahtjeva suradnju svih državnih agencija, kazao je.

Prema koordinatorici Funaija za nekontaktirana plemena Leili Silviji Burger Sotto-Maior, istraga je pokrenuta nakon što su se rudari besramno hvalili pred drugim gostima lokala.

- Čak su se hvalili da su im raskomadali tijela i bacili ih u rijeku, rekla je Sotto-Maior i dodala da su rudari tvrdili kako je bila riječ o samoobrani, te da se radilo o 'ubij ili budi ubijen' situaciji.

- Imamo mnogo dokaza, ali zločin tek treba dokazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:30