VLADA JE ODLUČNA

'NJIHOVA MAFIJA KOD NAS ŠIRI SVOJU KRIJUMČARSKU MREŽU' Nizozemska traži ponovno uvođenje viza za građane Albanije

albanski premijer Edi Rama
 Maja Zlatevska / CROPIX

Europska komisija u ponedjeljak je potvrdila kako je od Nizozemske dobila obavijest da želi suspenziju bezviznog režima za građane Albanije.

Inicijativu za ukidanje bezviznog režima zatražili su od vlade zastupnici u nizozemskom parlamentu uz obrazloženje da je "znatno povećena kriminalna aktivnost albanske mafije u Nizozemskoj, koja zloupotrebljava slobodu putovanja bez viza za širenje svoje krijumčarske mreže".

Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud potvrdila je da su zaprimili službenu obavijest s takvim zahtjevom te da će je sad "pozorno proučiti te sa svojom analizom upoznati Vijeće EU-a i Parlament".

Ovo je prvi put da se za jednu zemlju zapadnog Balkana traži ponovno uvođenje viza.

Komisija je po zaprimanju obavijesti od neke zemlje članice dužna napraviti temeljitu analizu i predložiti rješenje. Konačnu odluku donose Vijeće i Parlament.

Nizozemski zahtjev stigao je u vrijeme kad bi zemlje članice trebale odlučiti što će napraviti s preporukom Europske komisije da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pristupni pregovori. Komisija je prošli tjedan u svom izvješću o napretku preporučila otvaranje pregovora s te dvije zemlje, zaključivši kako su obje ispunile kriterije koji se traži za taj korak.

Upravo se Nizozemska, zajedno s Francuskom, u posljednje vrijeme najviše protivi bilo kakvim pomacima prema daljnjem proširenju EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:50