BEZ PREDSTAVNIKA

Nobelova nagrada za mir: Srbija i još 18 država ne idu na dodjelu

Nobelov odbor je utvrdio da će doći predstavnici 44 države, a dvije još nisu odgovorile
 AP

OSLO - Službeni Beograd odlučio je da ove godine neće imati predstavnika na dodjeli Nobelove nagrade za mir i time se priključio skupini od 19 država koje će bojkotirati dodjelu koje zapravo neće niti biti.

Naime, ovogodišnji dobitnik Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, njegova je žena u kućnom pritvoru, a vlasti su proteklih dana zabranile izlazak iz zemlje velikom broju disidenata u strahu da bi se oni mogli pojaviti na ceremoniji i primiti nagradu u ime dobitnika Liua.

Vijetnam i Kuba

Osim Srbije, na dodjeli predstavnika neće imati: Kina, Rusija, Kazahstan, Kolumbija, Tunis, Saudijska Arabija, Pakistan, Irak, Iran, Vijetnam, Afganistan, Venezuela, Filipini, Egipat, Sudan, Ukrajina, Kuba i Maroko. Iako je riječ o najvećem bojkotu dosad, Kina ipak nije uspjela osigurati globalno okretanje leđa njezinu disidentu jer su, kako je izvijestio Nobelov odbor, 44 ambasade potvrdile dolazak na ceremoniju koja će se održati u petak. Zasad nisu odgovorili Alžir i Šri Lanka.

Kina je samu dodjelu nagrade Liuu proglasila napadom na svoj sustav, a zatim je poručila svim diplomatskim predstavništvima u Oslu da promisle o posljedicama po svoje zemlje ako se pojave na dodjeli nagrade. Na kinesku je stranu odmah stala Rusija, ali s vrlo jadnim izgovorom: “Ambasador neće moći prisustvovati dodjeli jer neće biti u Oslu zbog prije dogovorenog puta”.

Nema debakla

Kinesko je ministarstvo vanjskih poslova, kad je postalo svjesno da neće biti debakla dodjele nagrade (u Pekingu tvrde da ih podržava više od 100 država), sve zemlje koje će se ondje pojaviti nazvalo “klaunovima” koji izvode farsu. Ako je i od velike sile, previše je.

Srbija nije bila prisutna ni 2008. godine

Nobelov odbor jučer je objavio da je i prije bilo slučajeva bojkotiranja dodjele nagrade za mir, ali nikad toliko brojno kao ove godine. Prije dvije godine, kada je dobitnik bio bivši finski predsjednik i mirovni pregovarač Martti Ahtisaari, na dodjelu nije došlo deset država. Nobelov odbor nije želio Jutarnjem listu dati točan popis svih deset država, ali potvrdio je da Srbija ni tada nije bila prisutna.

U oba je slučaja razlog nedolaska Kosovo. Naime, Ahtisaari je bio autor plana za rješavanje statusa Kosova na temelju kojeg je ta zemlja baš te godine proglasila nezavisnost.

Sada je, pak, jasno da Srbija mora poslušati Kinu (i Rusiju) jer se pouzdaje u nastavak njihove podrške oko neprimanja Kosova u međunarodne organizacije. Kina bi se Srbiji sigurno osvetila kad je ne bi i sada slijedila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:34