NEOBIČAN SLUČAJ

NOGOMETAŠ POSVAĐAO DVIJE ZEMLJE Uhićenje na medenom mjesecu pretvorilo se u skandal: 'Vi ste krivi što će trunuti u ćeliji i što će ga mučiti'

 
Hakeem Al Araibi
 REUTERS

U Tajlandu je uhićen bahreinski nogometaš koji u Australiji ima status izbjeglice. Dužnosnici kažu da je uhićen jer je Australija poslala Interpolu 'crveno upozorenje' nakon što se ukrcao u avion za Bangkok, piše Reuters.

Slučaj Hakeema Al Araibia je izazvao kritike sa svih strana jer tajlandski sud razmatra proces izručenja Bahreinu čovjeka koji bi trebao odslužiti desetogodišnju zatvorsku kaznu koja je povezana s Arapskim proljećem 2011. godine. On negira sve optužbe.

Araibi je uhićen na aerodromu u Bangkoku u studenom kad je stigao iz Australije sa svojom suprugom da bi s njom u Tajlandu proveo medeni mjesec.

Mladi nogometaš kaže da će ga u Bahreinu mučiti i želi se vratiti u Australiju gdje živi od 2014. i igra za nogometni klub u Melbourneu.

Slučaj je započeo slučajno kad je policijski ured u Australiji koji obrađuje zahtjeve Interpola obavijestio vlasti u Tajlandu da se Araibi ukrcao na let za Bangkok i da je Bahrein radi njega raspisao 'crveno upozorenje'. Tek nekoliko dana kasnije ih je australska vlast upozorila da je crveno upozorenje ukinuto. Međutim, dotad je zakonska procedura u Tajlandu već pokrenuta i nije se mogla opozvati.

Jailed Bahraini footballer Hakeem Al Araibi leaves Thailand's Criminal Court, in Bangkok, Thailand February 4, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha
REUTERS

Araibi bi mogao ostati u zatvoru do kolovoza, s obzirom da će sudsko saslušanje njegovog slučaja trajati nekoliko mjeseci.

Nogometni klub iz Melbournea Pascoe Vale je na Twitteru objavio sljedeću poruku: ' Srca su nam slomljena...danas smo ga prijavili za sezonu 2019. Njegova majica s brojem 5 i dalje čeka na njega.'

Australske vlasti su potvrdile da je federalna policija savjetovala vlasti u Tajlandu da je osoba označena 'crvenim upozorenjem' na putu u Tajland, ali nisu rekli jesu li u uredu svjesni da Araibi ima status izbjeglice.

Iz veleposlanstva Bahreina u Bangkoku su kazali da je Araibi bjegunac koji bi se trebao vratiti u zemlju. U svojoj izjavi su kazali da su Araibiu, poput svih osoba osuđenih za kriminal u Bahreinu, garantirana sva zakonska prava i zaštite s punim pravom na obranu.

Australski premijer Scott Morrison je ponovio poziv da se Araibija oslobodi, a kazao je da je uznemiren da vidi fotografije nogometaša u lisicama na sudskom saslušanju ovaj tjedan.

Ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne je pozvala tajlandske vlasti da ne popuste zahtjevu za izručenjem. Naglasila je da je Araibi trajni stanovnik njihove zemlje koji je na putu dobivanja državljanstva.

Araibi je navodno sudjelovao u napadu na policijsku postaju 2011. godine kad su u tijeku bili protesti protiv vlasti, a osuđen je u odsutnosti kad je pobjegao. On negira ove tvrdnje i kaže da je u trenutku napada na postaju igrao nogometnu utakmicu koja je bila prenošena na televiziji.

Human Rights Watch kaže da je Araibi bio podvrgnut torturi u Bahreinu zbog političkih aktivnosti njegovog brata u prosvjedima iz 2011. godine. Vlasti u Bahreinu negiraju da je ikakvog mučenja bilo, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39