NE SMIJE BITI IMENOVAN

Nogometni menadžer uhvaćen u posjetu prostitkama

Nogometni menadžer samo se bahato nasmiješio novinarima i potvrdno odgovorio na upit je li bio u bordelu

ZAGREB - Oženjeni menadžer jednog od najjačih klubova u engleskoj Premier Ligi uhvaćen je u posjetu bordelu gdje se mogu kupiti usluge tajlandskih prostitutki za 130 funti, ali britanski mediji ne smiju otkriti njegov identitet zbog zakona o zaštiti ljudskih prava.

Ogromna odšteta

Nogometni boss, koji ima i djecu, proveo je sat vremena u tzv. salonu za masažu, a kada je izišao, ispred su ga čekali novinari tabloida The Sun. Na sebi je imao trenirku s logom kluba, a kad su ga upitali da potvrdi svoj identitet, kimnuo je novinarima glavom.

- Znate li da je ovo zapravo bordel, gdje se mogu kupiti usluge prostitutki - upitali su ga tada pripadnici sedme sile, a on im se na to bahato nasmijao, rekao da je toga dobro svjestan i odjurio u svom automobilu.

Nakon što je priča objavljena u The Sunu, web stranice nogometnih fanova bile su preplavljene spekulacijama tko je to, a većina je pogodila o kojem se menadžeru i klubu radi. No, usprkos tome što se njegovo ime može pronaći na javnim domenama koje su dostupne milijunima ljudi, novine ne smiju objaviti njegovo ime zbog zakona koji je stupio na snagu prije pet godina.

U slučaju objave Sun ili bilo koje druge novine bile bi prisiljene platiti golemu odštetu. Usprkos tome što je menadžer posjetom bordelu potaknuo niz kriminalnih radnji, pa i poneku sam učinio.

Kršenje zakona

Kao prvo, javne kuće su u nekim slučajevima, ako ne i u većini njih, umiješane u prodavanje seksa s maloljetnicama, kao i u trgovinu bijelim robljem. Vođenje bordela je u Velikoj Britaniji zabranjeno i smatra se ozbiljnim zločinom. Parlamentarci i neki odvjetnici zato su se javno zapitali zašto zakon cenzurira istinu prije nego što ona dospije u javnost.

Mediji se opekli zbog naci igrica bogataša Maxa Mosleyja

Zakon o privatnosti - koji nikada nije prošao britanski Parlament - izrastao je iz presuda sudaca temeljenih na odredbi o zaštiti ljudskih prava Laburističke stranke. Ključna je bila odluka suca Davida Eadyja prošle godine. On je, naime, presudio da je privatnost bivšeg predsjednika krovne Udruge za Formulu 1 Maxa Mosleyja narušena kad je News of the World objavio fotografije njegovih orgija s pet prostitutki. Uz to, svi su imali nacistička obilježja.

- Sloboda govora je od neprocjenjive važnosti, ali prema zakonu o privatnosti ne mogu se objaviti stvari koje su istinite. Mislim da bi mediji trebali imati pravo objaviti informacije - izjavio je predstavnik Konzervativne stranke u Parlamentu Phil Davies, koji je i član Odbora za medije. Odvjetnik Mark Stephens rekao je kako je Britanija predaleko otišla u zakonu o zaštiti, te kako im se to sada obilo o glavu, jer se on sada koristi kako bi se zaštitili bogati i moćni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:23