RICHMEETBEAUTIFUL

Norveški biznismen koji stoji iza stranice za spajanje 'samaca milijunaša' sa sponzorušama kažnjen za promoviranje prostitucije

 Profimedia, Cultura RM

Norveški poduzetnik Sigurd Vedal, ulagač koji stoji iza internetskog servisa za spajanje "samaca milijunaša" RichMeetBeautiful, na sudu u Belgiji kažnjen je sa šest mjeseci uvjetno zbog promoviranja prostitucije, piše BBC. Uz to, Vedalova tvrtka kažnjena je s 240 tisuća eura, dok je on osobno kažnjen s 24 tisuće eura.

Internetska stranica RichMeetBeautiful prije dvije je godine u Belgiji izazvala skandal jer je studenticama oglašavala upoznavanje "sponzora". Mobilni oglasi na automobilskim prikolicama tada su kružili oko briselskog Slobodnog sveučilišta i poticali studente da se prijave na servis kako bi ostvarili financijsku korist. Oglasi su studentice pozivali da stupe u vezu sa sponzorom kako bi "poboljšale svoj život" ili "imale studentski kredit od nula eura".

Slični oglasi pojavili su se i u Francuskoj, gdje je RichMeetBeautiful obećavao "romantiku, strast i izostanak studentskog kredita". Vedal je u Francuskoj optužen za bavljenje svodništvom.

Briselsko Slobodno sveučilište požalilo se policiji na oglase, koja ih je nakon toga zaplijenila, a Vedala su zatim optužili za poticanje razvratništva i prostitucije. On je pak tvrdio da njegova stranica samo potiče neobična poznanstva.

Prema pisanju belgijskih novina De Standaard, Vedal je tijekom suđenja na sudu rekao da mu ne bi smetalo ako bi se njegova kći prijavila na servis "ako bi to htjela" i "ako bi htjela započeti pravu vezu". Tužiteljstvo je reklo da je smisao stranice RichMeetBeautiful vrlo jasan.

"Čak i ako su se koristile prefrigane riječi, svi su znali o čemu se radilo. Na toj stranici ima fotografija napola odjevenih žena, a nema fotografija parova u restoranima. Studentice su svedene na seksualne objekte koji se moraju skidati za novac", rekao je tužitelj na sudu.

Belgijskoj inačici stranice RichMeetBeautiful ne može se pristupiti iz Belgije, a sud je naredio da stranica ima ostati zatvorena do daljnjega. No, RichMeetBeautfiul i dalje je aktivna u brojnim europskim i azijskim državama te u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na stranici se tvrdi da RichMeetBeautiful servis ljudima pomaže "pronaći savršenog partnera za vezu koja se temelji na ljubavi, poštovanju, strasti i pameti", a stranica sada nosi i zelenu kvačicu pored koje piše "bez sponzora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:56