MILOSRDNI HAUKEN

NORVEŠKOG POLITIČARA SILOVAO SOMALIJSKI IZBJEGLICA 'Nemojte ga deportirati, i on je žrtva!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.04.2016. u 14:13

Karstena Nordala Haukena, norveškog političara koji sebe opisuje kao 'socijalista, feminista i antirasista' prije pet godina silovao je somalijski izbjeglica. Nakon istrage i suđenja, Somalijac je osuđen na 4 godine i šest mjeseci zatvora. Kaznu je do kraja odslužio, no norveške vlasti sada su mu odbile zahtjev za azil i odlučile ga deportirati u Somaliju.

Hauken je pritom na svom blogu pokazao nevjerojatno suosjećanje prema svom napadaču te je izrazio žaljenje zbog takve odluke norveških vlasti.

'Osjećam krivnju i odgovornost za ovakav postupaak vlasti. Smatram da je on svoju kaznu odslužio te da nije potrebno vraćati tamo gdje ga očekuje neizvjesna budućnost. Treba li ga ponovno kažnjavati? Ovoga puta mnogo teže?', napisao je Hauken.

'Mnogo sam razmišljao o tome što mi se dogodilo. Shvatio sam da moj napadač dolazi iz potpuno drugačije kulture. Tamo se često seksualni odnosi shvaćaju kao predmet iskazivanja dominacije', napisao je i dodao kako sada zna da je njegov silovatelj ustvari produkt odgoja proizašlog iz rata.

Hauken je poručio kako će pomagati izbjeglicama kojih ima sve više u Europi.

'Bez obzira na ono što se meni dogodilo smatram da im svi trebamo nastaviti pomagati', zaključio je.

Izdvajamo