KRIZA

NOVA FAZA BLOKADE KATARA 'Popis s 13 zahtjeva više ne vrijedi, sada slijede novi koraci, Doha je dokazala da je povezana s teroristima'

 Naseem Zeitoon/File Photo / REUTERS

Četiri arapske zemlje koje bojkotiraju Katar priopćile su u četvrtak kasno navečer da je odbijanje te države da riješi diplomatsku krizu u Zaljevu dokaz njezine povezanosti s terorističkim skupinama i najavile su nove sankcije.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein objavili su zajedničko priopćenje u kojem stoji da njihov popis od 13 zahtjeva više ne vrijedi te su obećale nove političke, gospodarske i pravne korake protiv Katara.

Vlada Katara sabotira diplomatske napore da riješimo krizu, navode predstavnici četvorke i ocjenjuju kako odbijanjem da ispuni zahtjeve svojih susjeda Katar "Pokazuje da kani nastaviti svoju politiku, a ona destabilizira regionalnu sigurnost".

Ističu da će nove mjere biti uperene protiv katarske vlade, ali ne i protiv naroda.

U tekstu se ne navodi koje su to nove mjere.

Ministri vanjskih poslova četiriju zemalja sastali su se u Kairu dan uoči isteka roka Kataru da ispuni njihove zahtjeve i osudili su "negativan" odgovor Katara.

Početkom lipnja te su četiri zemlje prekinule diplomatske i prometne veze s Katarom i optužuju ga da podupire terorizam zajedno sa svojim saveznikom Iranom. Zatim su Kataru poslale službeno pismo s 13 zahtjeva, tražeći među ostalim da prestane podržavati Muslimansko bratstvo, da zatvori televizijsku postaju Al-Jazeeru i smanji suradnju s Teheranom.

Doha te optužbe odbacuje.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu na donošenje rezolucije o katarskoj diplomatskoj krizi u telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem. Ponovio je potrebu da sve zemlje "zaustave financiranje terorista i da diskreditiraju ekstremističku ideologiju", navodi u izjavi Bijela kuća.

Katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohamed ben Abderahman Al-Thani rekao je u utorak u Dohi da su zahtjevi arapskih susjeda "nerealni" i da se "ne odnose na terorizam nego da žele ukinuti slobodu izražavanja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:24