BIVŠI KANADSKI GENERAL

NOVA KARIJERA TVORCA TEZE O PREKOMJERNOM GRANATIRANJU KNINA Glavni svjedok protiv Ante Gotovine kandidat za ministra obrane

U Knin je stigao prije Oluje i boravio ondje tijekom njegova oslobađanja i uspostave civilne vlasti
 AFP/CROPIX

Umirovljeni general kanadske vojske Andrew Leslie jedan je od najizglednijih kandidata za ministra obrane u novoj kanadskoj Vladi. Riječ je o umirovljenom generalu kanadske vojske na osnovi čijih je izjava Haaško tužiteljstvo optužilo generala Antu Gotovinu za prekomjerno raketiranje Knina i počinjenje ratnog zločina.

Umirovljeni general Leslie visoko je odlikovani časnik i, prema službenoj biografiji, iza njega je časna i briljantna vojna karijera. No, dio nje je izuzetno kontroverzan, a riječ je o 90 dana njegova boravka u Hrvatskoj 1995. godine. Leslie je tada promaknut u čin pukovnika i imenovan zamjenikom zapovjednika UNCRO-a i zapovjednikom Sektora jug sa sjedištem u Kninu. U Knin je stigao prije operacije Oluja i boravio u tom gradu tijekom njegova oslobađanja i uspostave civilne vlasti. Nakon operacije Oluja medijima je tvrdio da su Hrvati neselektivno granatirali Knin. Dvije godine poslije Leslie je u nekoliko navrata razgovarao s istražiteljima Tužiteljstva Međunarodnog suda u Haagu i iznio teške optužbe protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Ivana Čermaka. “Knin su gađali bez razloga jer su, danima prije Oluje, svi vojnici otišli na prve linije fronte”, rekao je Leslie istražiteljima. Tvrdio je i da je u granatiranju poginulo između 10 i 20 tisuća civila.

Leslie je u Haagu svjedočio protiv Gotovine i Čermaka. Tijekom unakrsnog ispitivanja Gotovinin odvjetnik Gregory Kehoe je poljuljao njegove tvrdnje. Leslie više nije znao kojim su oružjem Hrvati granatirali Knin, priznao je da su u Kninu bili položaji kninske vojske, više nije mogao potvrditi svoje ranije tvrdnje da je HV na grad ispalila 30 tisuća granata.

Inače, Leslie je 2004. odlikovan visokim vojnim odlikovanjem za službu u vojsci. U obrazloženju piše da je Leslie sudjelovao u junačkoj akciji spašavanja 40 zaposlenika UN-a koji su se našli u klopci u svojim stanovima. Tijekom svjedočenja istražiteljima Tužiteljstva Leslie je tvrdio da je pod kišom granata tri puta izašao iz kampa UN-a i sudjelovao u spašavanju djelatnika UN-a. No, na pitanje odvjetnika Kehoa o tom događaju Leslie je rekao da nikada nije sudjelovao u toj akciji. Tvrdi da je za to čuo tek kada je dobivao medalju. Nakon njegova svjedočenja u kanadskim su se medijima u nekoliko navrata pojavile tvrdnje da je Leslie cijelu priču izmislio kako bi dobio odlikovanje.ƒ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:29