TKO JU JE OTEO?

NOVA NADA ZA RODITELJE NESTALE MADELEINE Policija: 'Imamo potpuno novi trag, ali Portugalci ne žele surađivati s nama!'

 Reuters

Britanski istražitelji vjeruju kako je moguće da je nestalu djevojčicu Madeleine McCann otela banda provalnika nakon neuspjele pljačke. Radi se o novom smjeru istrage nestanka, za koji policija tvrdi kako je doslovno ‘posljednji trag’.

Madeleine je nestala u turističkom odmaralištu u Portugalu 2007. godine, a njen slučaj jedan je od medijski najpopraćenijih u povijesti.

Portugalska policija je u početku tragala za otmičarima, no nakon što su krivo shvatili rezultate DNK testiranja koje su dobili iz Ujedinjenog Kraljevstva, proglasili su Madeleinine roditelje glavnim sumnjivcima za nestanak djevojčice.

Roditelji su oslobođeni sumnji 2008. godine, kada je portugalska policija zaključila svoju istragu. Obitelj McCann nastavila je istragu samostalno, uz pomoć privatnih detektiva, a 2011. istragu preuzima Scotland Yard, pod kodnim imenom ‘Operacija Grange’.

Nakon četiri godine bez rezultata, Scotland Yard je u listopadu prošle godine smanjio tim istražitelja koji rade na Operaciji Grange s 29 na samo četiri.

Šef Metropolitanske policije Sir Bernard Hogan-Howe ovaj je tjedan izjavio u radio-intervjuu kako postoji ‘još jedan posljednji trag’ koji policija može istražiti.

Radi se o trojici provalnika koji su opljačkali nekoliko apartmana u odmaralištu iz kojeg je Madeleine nestala. Portugalska policija uhitila je svu trojicu, no u međuvremenu su ih pustili, i ne žele ih ponovno privesti kako bi ih britanska policija mogla opet ispitati.

Novi tragovi, podaci o njihovom korištenju mobitela, smještaju ih na mjesto zločina.

Britanski tabloid Sun piše kako je britanska policija frustrirana ponašanjem portugalske, jer ignoriraju ovaj trag. - Ako ih ne možemo ponovno ispitati, trag će se ohladiti i slučaj ćemo morati zatvoriti, rekao je izvor za Sun.

Madeleinina majka Kate (48) i otac Gerry (47) vjeruju kako je teorija po kojoj je oteta u propalom pokušaju provale ‘jedno od najuvjerljivjih’ objašnjenja za njen nestanak. Ukoliko se službena istraga završi bez rezultata, obitelj McCann namjerava ponovno potražiti pomoć privatnih detektiva u potrazi za svojom kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59