TEHNOLOŠKI NAPREDAK

Nova procjena američkih obavještajaca: Sjeverna Koreja već iduće godine moći će nuklearnim oružjem napasti gradove u SAD-u

 REUTERS

Prema najnovijem povjerljivom zaključku američkih obavještajaca, Sjeverna će Koreja već sljedeće godine imati interkontinentalni balistički projektil koji može nositi i nuklearne bojeve glave prema američkom tlu, objavio je u utorak ugledni Washington Post, koji navodi da ova spoznaja drastično skraćuje rok u kojemu bi Pjongjang mogao biti u stanju napasti sjevernoameričke gradove nuklearnim oružjem.

Dosad se mislilo da će režimu Kim Jong-una trebati još barem nekoliko godina do ove faze, no prema izvješću Obrambene obavještajne agencije (DIA), koja djeluje unutar sustava Pentagona, taj vremenski period je skraćen za dvije godine. Obavještajci su do ovakvog zaključka došli nakon što je u više navrata ove godine Pjongjang izveo probna lansiranja raketa, koja su pokazala zapanjujući napredak u razvoju tehnologije.

Američka predviđanja slična su onima južnokorejskih obavještajaca, koji također s oprezom gledaju na uznapredovalu tehnologiju koja omogućuje dopremanje nuklearnih bojevih glava na lokacije udaljene tisućama kilometara.

Scott Bray iz Ureda direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu zadužen za istočnu Aziju kazao je kako je nedavno testiranje interkontinentalne balističke rakete bila prekretnica u njihovoj procjeni koliko će vremena trebati Sjevernoj Koreji da ostvari prijetnje prema SAD-u.

- Ovaj test upozorava na prijetnju koju nuklearni program Sjeverne Koreje predstavlja Sjedinjenim Državama, našim saveznicima u regiji i čitavom svijetu. Obavještajna zajednica pomno prati rast prijetnje od strane Sjeverne Koreje - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:46