NOVE SNAGE

NOVA PROGRESIVNA STRANKA U POLJSKOJ SKOČILA NA TREĆE MJESTO 'Proljeće' želi olabaviti zakon o pobačaju i oporezovati crkvu

 REUTERS

Nova progresivna stranka u Poljskoj koju vodi deklarirani homoseksualac probila se u ispitivanju javnog mišljenja na treće mjesto, što bi moglo zakomplicirati izglede vladajućih konzervativaca da pobijede na parlamentarnim izborima kasnije ove jeseni.

Bivši gradonačelnik sjevernog grada Slupska, Robert Biedron (42), predstavio je novu stranku 'Proljeće' u nedjelju. Program stranke uključuje liberalizaciju strogih poljskih zakona o pobačaju, postupno ukidanje ugljena do 2035. i oporezivanje Crkve.

Ispitivanje javnog mišljenja provedeno u utorak za javnu televizijsku kuću TVN pokazalo je da stranku podržava 14 posto birača.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ima potporu 29 posto birača, jedan postotni bod manje nego u siječnju.

Glavna centristička oporbena koalicija, koju čine Građanska platforma predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i manja proposlovna stranka, izgubila je pet postotnih bodova i pala na 20 posto, pokazalo je ispitivanje Kantara Millwarda Browna.

PiS pozdravlja jačanje Biedrenove popularnosti smatrajući da on ima potencijal za daljnju fragmentaciju oporbe.

No njegova stranka, sa snažnom proeuropskom platformom, mogla bi zaprijetiti vladajućoj stranci ako privuče birače izvan tradicionalnih centrističkih krugova koji nisu zadovoljni sukobom vlade s EU-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:53