CILJ: POMOĆI OVISNICIMA

NOVA RADIKALNA POLITIKA PREMA DROGAMA U IRSKOJ Dekriminalizirat će male količine kokaina i heroina za osobnu upotrebu?

 iStock / Getty Images

Irska će dekriminalizirati upotrebu heroina, kokaina, kanabisa i drugih supstanci u sklopu "radikalne kulturne promjene", objavio je autor Nacionalne strategije za droge u Irskoj Aodhán Ó Ríordáin.

Independent piše kako je Ó Ríordáin prilikom predavanja na London School of Economics također rekao kako će od sljedeće godine u Dublinu biti otvorene posebno predviđene sobe u kojima će ovisnici koristiti spomenute droge. Na taj način će se korištenje droge odvijati u "klinički čistom okružjenju" čime bi se smanjio dodatni rizik kojem se ovisnici izlažu (prijenosne bolesti itd.). Ó Ríordáin je dodao kako su istraživanja pokazala da korištenje droga u kontroliranom okruženju poput predloženih soba doista smanjuje brojne rizike kojima se ovisnici izlažu.

Treba naglasiti da ovim prijedlogom zakona spomenute droge ne bi bile legalizirane, već bi samo mala količina za osobnu upotrebu bila dekriminalizirana, dok bi dilanje i trgovina drogama i dalje ostali čvrsto izvan zakona. Ukratko - kazneni zakon neće ciljati korisnike koje se percipira kao žrtve, već dilere, koji su pravi predatori u cijeloj priči. Cilj ove strategije je destigmatizirati ovisnike te im pomoći na efikasniji način.

Ó Ríordáin je predvanje završio svojevrsnom ogradom rekavši da iako postoji široki konsenzus među njegovim odjelom da droge treba dekriminalizirati, konačna odluka ipak leži na irskoj vladi da donese odluku.

Inače, ovu inicijativu može se gledati kao svojevrsni nastavak priče u kojoj je multimilijarder Richard Branson u javnosti objavio izvještaj UN-ove komisije za droge i zločine povezane s njima u kojem se predlaže dekriminalizacija svih droga diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:43