POSLALI STARI NACRT

NOVA SLOVENSKA VLADA U ŠOKU NAKON PISMA KOJE IM JE STIGLO IZ BRUXELLESA Europska komisija im opalila 'pljusku' zbog državnog proračuna

Marjan Šarec
 Srdjan Zivulovic / REUTERS

Europska komisija pozvala je Sloveniju da joj što prije dostavi novi plan državnog proračuna za iduću godinu u koji će ugraditi njene preporuke o makroekonomskoj stabilnosti i fiskalno pravilo o uravnoteženosti javnih financija, što je u vladi Marjana Šareca dočekano s iznenađenjem.

Kako u subotu javljaju slovenski mediji, na pismo kojim je Ljubljani upućen takav poziv u Bruxellesu očekuju odgovor već do ponedjeljka iako nova vlada koja je na dužnost stupila pred manje od dva mjeseca tek idući tjedan započinje teške pregovore sa sindikatima javnog sektora o njihovim zahtjevima koji bi mogli povećati proračunske rashode za 200 milijuna eura godišnje.

Kako piše ljubljansko "Delo", Slovenija je Komisiji poslala "stari" proračunski nacrt ranije vlade Mire Cerara donesen u jesen 2017. godine, prema kojemu bi budžet iduće godine imao suficit u visini od 0,2 posto BDP-a, a udio javnog duga u BDP-u bio bi smanjen na 66,6 posto.

No, prema metodologiji koju primjenjuje EU, Slovenija bi iduće godine mogla zabilježiti strukturni deficit od 0,6 posto BDP-a, pa je sredinom ove godine pozvana na donošenje mjera za uravnoteženje rashoda s prihodima.

Slovenski mediji prenose da su slične rezerve glede proračunskih planova za iduću godinu uz Sloveniju dobile još Belgija, Francuska, Španjolska i Portugal, dok je kritičnije stanje s Italijom čiji proračun Komisija odbija, ali da je pismo s upozorenjima ipak i u Ljubljani moguće shvatiti kao "šamar" novoj vladi.

O tome je za početak idućeg tjedna premijer Marjan Šarec najavio poseban sastanak vladajuće koalicije u kojoj još nema potpunog slaganja o proračunskim prioritetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:00