TRAGEDIJA U RUSIJI

NOVA SNIMKA PADA AVIONA, PLANUO I PRIJE UDARA U TLO? Otkrivene posljednje riječi pilota, fatalni let trebao mu je biti zadnji, dao je otkaz...

Procurio je audiozapis dug sedam minuta na kojem se čuje komunikacija posade s kontrolorima leta
 Reuters, screenshot YouTube

Nije prošao ni dan nakon tragičnog pada aviona tvrtke FlyDubai u ruskom gradu Rostovu na Donu, a u javnost je već procurila snimka posljednjih riječi koje je izrekao pilot Boeinga 737, ciparski državljanin Aristos Sokratous.

Na audiozapisu dugom sedam minuta, a koji je navodno zabilježila kontrola leta, čuje se rutinski razgovor posade s kontrolorima tijekom kojega pilot u nekoliko navrata pita 'Je li se vrijeme poboljšalo?'. Rečenica toga smisla bila je i zadnja stvar koja se čuje na zapisu, čija je skraćena verzija osvanula na YouTubeu

Tijekom razgovora nije bilo nikakvih znakova koji bi upućivali da su Sokratous ili njegov kopilot, španjolski državljanin Alejandro Alava Cruz, uznemireni ili u panici. Ipak, mala se nervoza mogla naslutiti kada su se spustili na visinu od oko 2.000 stopa.

Kasnije je stigla vijest da je Sokratous ignorirao dio upozorenja kontrolora o opasnim turbulencijama. Također se pojavila informacija da mu je to bio zadnji let za FlyDubai, karijeru je trebao nastaviti u Ryanairu.

FOTOGALERIJA: Mjesto pada aviona

Kao što je poznato, letjelica je promašila pistu aerodroma u Rostovu na Donu za oko 250 metara pri drugom pokušaju slijetanja, nakon što se od prvog u posljednji trenutak zbog loših vremenskih uvjeta odustalo. Avion je jednim krilom navodno zapeo za tlo, nakon čega se raspao.

Na snimci nadzorne kamere, koja se pojavila nekoliko sati nakon prvih izvješća o nesreći, do koje je došlo u subotu u 3:50 ujutro po lokalnom vremenu, vidjela se enormna vatrena kugla koja se stvorila pri samom padu.

U međuvremenu, pojavila se još jedna snimka, na kojoj se iz sasvim drugog kuta vidi pad, a premda je snimljeni materijal slabije kvalitete, dio ruskih medija tvrdi kako se da za zaključiti da je letjelica bila u plamenu i prije dodira s tlom što bi moglo dovesti do obrata u istrazi, koja se zasad koncentrirala na tri scenarija - loše vremenske uvjete, pilotovu grešku ili tehnički kvar.

Ipak, upućeniji tvrde da je žarka svjetlost koja se vidi na novoj snimci vjerojatnije samo svjetlo koje uvijek bude upaljeno na avionu prilikom slijetanja.

U padu nije bilo preživjelih - poginulo je 55 putnika i sedam članova posade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39