TAJNA LEŽI U KUPONIMA

NOVA SPOZNAJA MOGLA BI PROMIJENITI SVE ŠTO SE DOSAD ZNALO O SUDBINI ANNE FRANK Muzej posvećen njoj otkrio kako je zapravo pala u ruke nacista

 Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam

Prema najnovijim indicijama, policija u jeku Drugoga svjetskoga rata na adresu Prinsengracht 263 u Amsterdamu možda nije došla zbog osmero Židova i njihova uhićenja, nego zbog prijevare vezane uz kupone s hranom, šokantno je to otkriće Muzeja Anne Frank, koji se nalazi u kući u kojoj se djevojčica, poznata po svojem čuvenom dnevniku, s obitelji skrivala od nacista.

Istražitelji su iznova proučavajući njezin dnevnik počeli sumnjati u tezu da je netko zaista izdao Židove koji su se skrivali na spomenutoj adresi u nizozemskom glavnom gradu, tada pod kontrolom nacističkog režima.

Frank je od 10. ožujka 1944. često pisala o susjedima, nazivajući ih samo D i B (poslije se ustanovilo da se radilo o Martinu Brouweru i Pieteru Daatzelaaru), koji su ilegalnim načinima nabavljali kupone za hranu. Dvojac je, naime, radio za trgovačku tvrtku, koja je imala sjedište na adresi Prinsengracht 263, gdje je Anin otac Otto također imao vlastiti biznis i ondje je skrio obitelj od nacista.

'Uhitili su D. i B. Više nemamo kupona', napisala je u zapisu od 14. ožujka 1944. godine.

Policija je, tvrde istražitelji, vjerojatno došla u njihovu zgradu kako bi istražila problem s kuponima. Neki tvrde da su nacisti u kući bili puna dva sata, zbog čega sumnjaju u teoriju da im je primarni cilj bio uhićenje Židova, prenosi BBC.

'Nekoliko sati prije nego što su nacisti banuli na njihova vrata, netko je navodno anonimno nazvao i prijavio prijevaru s kuponima za hranu. Vrlo je vjerojatno da nije bilo nikakve izdaje s ljudske strane', tvrde istražitelji.

Anne je umrla od tifusa u logoru Bergen-Belsen nekoliko tjedana prije njegova oslobođenja. Imala je 15 godina. Njezin otac Otto bio je jedini preživjeli od osmero ljudi koji su se u Drugom svjetskom ratu skrivali u ulici Prinsengracht 263.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:31