PAD PROIZVODNJE

NOVA SVJETSKA KRIZA DOLAZI S ISTOKA? Sve azijske burze potonule nakon poraznih rezultata kineske ekonomije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.09.2015. u 08:12

AFP

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu oštro pale nakon vijesti da je aktivnost u proizvodnom sektoru Kine pala na najnižu razinu u šest i pol godina, što ukazuje na naglo usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu bili su u 7,30 sati u minusu između 0,7 i 2,9 posto.

U Japanu se zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 2 posto.

Na prodaju dionica azijske je ulagače navelo izvješće koje pokazuje da se rast kineskog gospodarstva usporava brže nego što se očekivalo.

Prema podacima tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u rujnu je pao sa 47,5 na 47,0 bodova, najnižu razinu u šest i pol godina, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Tako je PMI indeks već sedmi mjesec zaredom ostao ispod razine od 50 bodova, koja ukazuje na slabljenje aktivnosti u kineskom gospodarstvu.

Posljedica je to pada gotovo svih komponenti PMI indeksa, što ukazuje na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje, a zbog pada narudžbi kineske kompanije smanjuju proizvodnju, cijene i broj zaposlenih.

Rast kineskog gospodarstva već se dulje vrijeme usporava jer vlasti nastoje transformirati model ovisan o teškoj industriji i izvozu prema gospodarstvu s jačim uslužnim sektorom i snažnijom domaćom potražnjom.

Međutim, posljednjih se mjeseci rast gospodarstva usporava brže nego što se prognoziralo, pa mnogi analitičari sada procjenjuju da će u tekućem tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti manji od 7 posto, po prvi puta od globalne financijske krize.

Azijska razvojna banka u utorak je smanjila procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini na 6,8 posto.

"Kineski industrijski sektor zabrinjava jer veći pad aktivnosti nego što se očekivalo pokazuje da gospodarstvo još nije savladalo probleme. A prošlotjedne poruke Feda pokazuju da je i američka središnja banka zabrinuta zbog utjecaja Kine na rast svjetskog gospodarstva", kaže Tai Hui, strateg u fondu JP Morgan Asset Management.

Premda su već jučer cijene dionica na Wall Streetu pale više od 1 posto, američki terminski indeksi skliznuli su jutros nakon vijesti iz Kine daljnjih 1 posto, što je dodatno obeshrabrilo azijske ulagače.

Loše na tržišta utječe i neodlučnost Feda. Premda je prošloga tjedna američka središnja banka odgodila povećanje ključnih kamatnih stopa zbog nesigurnosti u vezi globalnog gospodarstva, ovih dana dužnosnici Feda ponavljaju kako je do kraja godine povećanje kamata ipak moguće.

A na valutnim je tržištima jutros ojačao japanski jen jer ulagači zbog oštrog pada cijena dionica traže utočište za kapital u investicijama koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena.

Tečaj dolara skliznuo je na 119,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 120,35 jena.

No, u odnosu na europsku, američka je valuta ojačala, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1215 na 1,1140 dolara, blizu najniže razine od početka rujna.

A nakon jučerašnjeg pada, jutros su cijene nafte ponešto porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 46,55 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel jutros poskupio 0,3 posto, na 49,20 dolara.

Izdvajamo