NADOMAK RJEŠENJU

Nova talijanska vlada dogovorila s članicama EU raspodjelu ilegalnih migranata s Ocean Vikinga

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2019. u 21:24

The migrant rescue ship Ocean Viking, run by French charities Medecins Sans Frontieres and SOS Mediterranee, floats in the distance, as it waits in international waters between Malta and the southern Italian island of Linosa for access to a port in this handout picture taken between August 9 and 12, 2019. Hannah Wallace Bowman/MSF/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.
VIA REUTERS

brod Ocean Viking

Italija je u četvrtak postigla dogovor s članicama EU-a o raspodjeli migranata sa spasilačkog broda na Sredozemlju i riješila epizodu koja bi se mogla ponavljati i testirati novu vladu.

Brod Ocean Viking, u vlasništvu francuskih dobrotvornih organizacija SOS Mediteranne i Liječnika bez granica, na kojemu se nalaze 82 migranta spašena u nekoliko operacija ovog tjedna zatražio je sigurnu luku.

Vlada, koja je prisegnula prošlog tjedna, obećala je promijeniti pristup u odnosu na prethodnu vladu u kojoj je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zatvorio talijanske luke spasilačkim brodovima s ilegalnim migrantima.

Premijer Giuseppe Conte rekao je u četvrtak nakon sastanka sa svojim glavnim ministrima da je "nekoliko članica EU-a" pristalo preuzeti migrante s Ocean Vikinga "čime će se osigurati brzo i prikladno rješenje".

Čelnik Demokratske stranke (PD) lijevog centra Nicola Zingaretti, koji je u vladajućoj koaliciji s Pokretom pet zvijezda (M5S), tvitao je kako je pronađeno "pozitivno rješenje" zahvaljujući uključenosti drugih zemalja EU-a.

Glasnogovornica SOS Méditerranéea rekla je za Reuters da nemaju nikakvih naznaka o tome može li brod pristati u talijansku luku.

Ocean Viking trenutno se nalazi između Malte i talijanske Lampeduse. Svi migranti na brodu su iz Afrike, a 17 je maloljetnika.

Salvinijev tvrd pristup migracijama povećao je popularnost njegove stranke Lige zbog čega je izašao iz koalicije s M5S kako bi potaknuo sazivanje novih izbora. Umjesto toga, M5S ušao je u koaliciju s PD.

Salvini je u srijedu izazvao novu vladu da spriječi pristanak Ocean Vikinga.

- Vidjet ćemo kako će se ponašati, vidjet ćemo hoće li Italija ponovno biti jedino mjesto dolaska migranata u cijeloj Europi - tvitao je Salvini.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo