NADOMAK RJEŠENJU

Nova talijanska vlada dogovorila s članicama EU raspodjelu ilegalnih migranata s Ocean Vikinga

brod Ocean Viking
 VIA REUTERS

Italija je u četvrtak postigla dogovor s članicama EU-a o raspodjeli migranata sa spasilačkog broda na Sredozemlju i riješila epizodu koja bi se mogla ponavljati i testirati novu vladu.

Brod Ocean Viking, u vlasništvu francuskih dobrotvornih organizacija SOS Mediteranne i Liječnika bez granica, na kojemu se nalaze 82 migranta spašena u nekoliko operacija ovog tjedna zatražio je sigurnu luku.

Vlada, koja je prisegnula prošlog tjedna, obećala je promijeniti pristup u odnosu na prethodnu vladu u kojoj je ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zatvorio talijanske luke spasilačkim brodovima s ilegalnim migrantima.

Premijer Giuseppe Conte rekao je u četvrtak nakon sastanka sa svojim glavnim ministrima da je "nekoliko članica EU-a" pristalo preuzeti migrante s Ocean Vikinga "čime će se osigurati brzo i prikladno rješenje".

Čelnik Demokratske stranke (PD) lijevog centra Nicola Zingaretti, koji je u vladajućoj koaliciji s Pokretom pet zvijezda (M5S), tvitao je kako je pronađeno "pozitivno rješenje" zahvaljujući uključenosti drugih zemalja EU-a.

Glasnogovornica SOS Méditerranéea rekla je za Reuters da nemaju nikakvih naznaka o tome može li brod pristati u talijansku luku.

Ocean Viking trenutno se nalazi između Malte i talijanske Lampeduse. Svi migranti na brodu su iz Afrike, a 17 je maloljetnika.

Salvinijev tvrd pristup migracijama povećao je popularnost njegove stranke Lige zbog čega je izašao iz koalicije s M5S kako bi potaknuo sazivanje novih izbora. Umjesto toga, M5S ušao je u koaliciju s PD.

Salvini je u srijedu izazvao novu vladu da spriječi pristanak Ocean Vikinga.

- Vidjet ćemo kako će se ponašati, vidjet ćemo hoće li Italija ponovno biti jedino mjesto dolaska migranata u cijeloj Europi - tvitao je Salvini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:31