POKUŠAJ BIJEGA U TURSKU

NOVA UHIĆENJA U GRČKOJ Navodni džihadisti iz BiH i Jemena uhićeni dok su prevozili 'bojnu opremu'

 Reuters

Dvojica muškaraca sa švedskim putovnicama koja su prevozila 'bojnu opremu' uhićena su u Grčkoj pod sumnjom da su povezani sa džihadističkim skupinama, rekli su u nedjelju izvori u grčkoj policiji.

Dvojica muškaraca, 28-godišnji podrijetlom iz Bosne i Hercegovine i 19-godišnji iz Jemena putovali su autobusom kada su u četvrtak uhićeni u Aleksandropolisu, u pokrajini Trakiji, blizu turske granice.

U njihovoj prtljazi pronađena je 'bojna oprema', navode policijski izvori.

Dvojicu, optuženu za nošenje oružja, u utorak će saslušati istražni sudac. Po pisanju medija, oni zasad odbijaju odgovarati na pitanja policije. Stariji je već poznat europskim vlastima zbog veza s džihadistima, doznaje se od policijskih izvora. Već je osuđivan za pripremu terorističkih napada i pod nadzorom je švedskih vlasti.

Kako je u subotu izvijestio Mega Channel, 2005. je uhićen u Bosni nakon pretresa njegova stana tijekom kojega je policija pronašla eksplozivni pojas, eksploziv i videosnimku na kojoj muškarac prekrivena lica govori o terorističkim napadima na Kapitol i na Bijelu kuću u Washingtonu.

Prvostupanjski sud osudio ga je na 14 godina zatvora, a žalbeni na pet godina, navode policijski izvori, a na slobodu je pušten 2011. kada je zatražio politički azil u Švedskoj.

Dvojica su 'deset dana ranije' iz Švedske zrakoplovom doputovala u Grčku, u zračnu luku Eleftherios Venizelos u Ateni, rekli su policijski izvori. Zatim su sjeli na autobus za Tursku što je vidljivo iz njihovih putnih dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:14