'ZAPANJUJUĆE'

NOVA VATRENA KATASTROFA Požari neviđenog intenziteta planuli u Brazilu, vjetar i suha vegetacija otežavaju posao gasiteljima

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 31.10.2019. u 20:18

A Brazilian Institute for the Environment and Renewable Natural Resources (IBAMA) fire brigade member attempts to control hot points during a fire at Tenharim Marmelos Indigenous Land, Amazonas state, Brazil, September 15, 2019. Picture taken September 15, 2019. REUTERS/Bruno Kelly
Ilustracija / REUTERS

 

Požari neviđenog intenziteta bijesne u Pantalanu, najvećem močvarnom području planeta i izuzetnom staništu bioraznolikosti, objavila je u četvrtak vlada države Mato Grosso do Sul, ocijenivši stanje "kritičnim".

Posebno su zahvaćene tri općine u nepreglednoj naplavljenoj ravnici na jugu Brazila gdje je razvijen ekoturizam.

- Požari u ovom području su zapanjujući, zahvaćaju više od 50.000 hektara i izazivaju logističke probleme - rekao je nakon nadlijetanja te regije Paulo Barbosa de Souza, koordinator Nacionalnog centra za upravljanje opasnim situacijama, na čije riječi se poziva vlada te države koja graniči s Paragvajem i Bolivijom.

 

Prema satelitskim snimkama Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja (INPE), oko 8479 požara registrirano je između siječnja i listopada ove godine u Pantanalu, najviše u posljednjih 12 godina.

Samo u listopadu bilo je 2427 požara ili 20 puta više u odnosu na listopad 2018. godine. To je bio najteži mjesec u posljednjih 17 godina u pogledu broja požara. Povijesni rekord zabilježen je 2002. s 2761 požara.

Požari haraju u općinama Corumba, desetak kilometara od granice s Bolivijom te u općinama Miranda i Aquidauana. Pospješuju ih vjetar i suha vegetacija, a država Mato Grosso do Sul zatražila je pomoć savezne države u Braziliji.

S vatrenom stihijom bori se samo dvadesetak vatrogasaca i osoblja brazilskog instituta za okoliš, uz pomoć lokalnih djelatnika.

Panatal se osim u Mato Grosso do Sul prostire i u državi Mato Grosso te u Boliviji i Paragvaju.

Uz veliko bogatstvo flore i faune s više od 260 vrsta riba, 500 vrsta ptica, velikog broja divljih životinja i močvarnih biljaka, to je područje primamljivo turistima koji posjećuju Brazil.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo