BETO O'ROURKE

NOVA ZVIJEZDA AMERIČKE POLITIČKE SCENE ULAZI U UTRKU ZA BIJELU KUĆU Iako sve vrvi od jakih kandidata, mnoge birače je već oduševio

 
Beto O'Rourke
 Adria Malcolm / REUTERS

Beto O'Rourke, teksaški demokrat koji se prometnuo u novu političku zvijezdu, u četvrtak bi trebao objaviti kandidaturu za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore 2020., rekao je u srijedu izvor blizak kampanji.

O'Rourke (46), bivši zastupnik s tri mandata iz zapadnog Teksasa, objavit će to putem video snimke na društvenim mrežama, rekao je izvor.Nakon te objave O'Rourke će otputovati u Iowu, državu gdje će se održati prvi demokratski predizbori u veljači 2020.

O'Rourke se nada da će iskoristiti slavu iz prošlogodišnje utrke za Senat kada se suprotstavio republikancu Tedu Cruzu u vrlo konzervativnom Teksasu.

Njegov pokušaj da uđe u Senat donio mu je veliku medijsku pažnju i pokrenuo glasače stranke koja očajno treba nova politička lica. Izgubio je utrku s manje od 3 postotna boda u odnosu na Cruza, što je u Teksasu bila najtješnja utrka za Senat četiri desetljeća.

Iako nije pobijedio, O'Rourke je iz kampanje izašao kao jedno od najprepoznatljivijih lica "novih" Demokrata te se odmah počelo špekulirati o njegovoj kandidaturi za demokratsku nominaciju za predstojeće predsjedničke izbore. Američki mediji često su isticali da mladi političar iz Teksasa u mnogome podsjeća na Baracka Obamu, naročito s obzirom na njegovu poruku optimizma i nade.

Još dalje su pak otišli neki poput Dallas Newsa koji je prošle godine napisao da se oko Bete O'Rourke može osjetiti i dašak karizme pokojnog John F. Kennedyja. Što je sigurno pretjerana usporedba, ali pokazuje da je čovjek potaknuo imaginaciju medija i inspirirao veliki broj glasača u državi koja već desetljećima nije sklona Demokratima.

No, mladu političku zvijezda čeka itekako teška bitka za demokratsku nominaciju. Naime, za nju se natječu vremešni, ali popularni Bernie Sanders, senatorica Elizabeth Warren, senatorica Kamala Harris, senator Cory Booker...

Ukratko, utrka je puna prepoznatljivih imena, a u nju se još nije, a možda ni neće, uključio ni bivši potpredsjednik Joe Biden koji prema većini anketa i dalje kotira kao najpoželjniji kandidat za demokratske glasače. U stopu ga prati Sanders, dok su Harris i Warren prilično udaljene na trećem, odnosno četvrtom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:33