PANDEMIJA

NOVE BROJKE IZ ITALIJE U protekla 24 sata umrle 662 osobe, manje nego dan ranije, broj ukupno zaraženih prešao 80.000

 
Bolnica Casal Palocco pokraj Rima
 Alberto PIZZOLI / AFP

U posljednja 24 sata, u Italiji je brojka ukupno oboljelih od koronavirusa prešla 80.000 te sada iznosi 80.539, javlja Ansa. To znači da je Italija po broju ukupnih slučajeva zaraze gotovo dosegnula Kinu koja ima 81.285 zabilježenih slučajeva zaraze.

Corriere della Sera, pozivajući se na podatke talijanske civilne zaštite, piše da je riječ o 6.153 slučajeva zaraze više u odnosu na jučer. Broj aktivnih slučajeva (dakle, ukupni broj slučajeva minus umrli i ozdravljeni) u odnosu na jučer je porastao za 4492, što znači da ih je ukupno 62.013, prema podacima talijanske civilne zaštite.

Od jučer, od posljedica bolesti COVID-19 umrlo je još 662 pacijenta (21 manje nego jučer), što znači da je ukupno od koronavirusa do sada umrlo 8165 ljudi u Italiji. Također, od jučer je od koronavirusa ozdravilo 999 građana Italije.

Broj novozaraženih u Italiji do večeras je padao četiri dana za redom, što je ukazivalo na stabilizaciju epidemije. No, unatoč sve strožim mjerama koje vlada uvodi u borbi protiv virusa, broj je ponovno porastao. Također, broj liječnika koji su preminuli od koronavirusa u Italiji popeo se na 37.

Broj novozaraženih ponovno je u porastu, a epicentar zaraze ostaje Lombardija. Samo u posljednja 24 sata, u toj je regiji zabilježeno 2,500 novih slučajeva COVID-19; jučer ih je bilo 1643.

Stručnjaci upozoravaju da vrhunac epidemije u Italiji još nije dosegnut, a posebno su zabrinuti oko mogućnosti da bi broj oboljelih nekontrolirano počeo rasti u drugim talijanskim regijama, osobito onima na jugu.

Južne talijanske regije bilježe nagli porast u broju umrlih, a stožer strahuje da bi u tim siromašnim regijama moglo doći do nove „eksplozije“ broja novozaraženih čime bi krahirao zdravstveni sustav na jugu. Naime, bolnice u regijama poput Campanije, kojoj pripada Napulj te Lazio kojem pripada Rim, znatno su slabije opremljene od onih na bogatom sjeveru koji je popustio pod prevelikim pritiskom novih slučajeva.

„U ovome trenutku postoji velika opasnost da će se scenarij Lombardije uskoro preslikati na nas. Nalazimo se na početku velikog porasta broja novooboljelih koji bi vrlo skoro mogao postati poguban“ napisao je guverner regije Campanije Vincenzo De Luca u otvorenom pismu talijanskom premijeru Conteu.

Njemačka preuzima pacijente iz Italije

Njemačke bolnice preuzet će najmanje 47 oboljelih iz Italije u znak europske solidarnosti, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

"Stojimo uz naše prijatelje iz Italije. Ovo samo zajedno možemo riješiti", rekao je Maas.

Uoči očekivanog porasta lokalnih infekcija na koje se njemačke vlasti pripremaju, prva skupina od šest talijanskih pacijenata stigla je u utorak u zračnu luku Leipzig u istočnoj Saskoj.

Sjeverna Rajna-Vestfalija na zapadu Njemačke također je najavila da će preuzeti 10 talijanskih pacijenata u sljedećim danima.

Od srijede je u Njemačkoj zaraženo 36.508 ljudi, a umrlo ih je 189, objavio je Institut Robert Koch. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:33