EPIDEMIJA

NOVE CRNE BROJKE U ŠPANJOLSKOJ: U JEDAN DAN OD KORONE UMRLO 838 LJUDI, NAJVIŠE DOSAD Vlada uvodi nove restrikcije, premijer poslao apel Bruxellesu

Prizor iz Barcelone
 INA PHOTO AGENCY / Newscom / Profimedia

Španjolska je u nedjelju premašila brojku od 6.500 smrtnih slučajeva od koronavirusa, nakon što je u protekla 24 sata registrirano 838 novih smrtnih slučajeva. Posljednja brojka novi je rekord za drugo svjetsko žarište pandemije nakon Italije, iako se radi samo o šest slučajeva više nego jučer.

U zemlji je zabilježeno sveukupno 78.797 slučajeva zaraze, 4.907 osoba je na intenzivnoj njezi i 14.709 je oporavljenih.

Premijer Pedro Sanchez ove je nedjelje sazvao izvanrednu sjednicu vlade kako bi proširili restriktivne mjere.

- Radnici zaposleni u svim djelatnostima koje nisu nužne trebali bi ostati kod kuće - rekao je.

Također, apelirao je na EU da donese ''hrabre i snažne'' odluke. Sanchez je veliki kritičar trenutnog gotovo inertnog stanja EU u donošenju odluka po pitanju mjera za sprečavanje širenja koronavirusa i spas gospodarstva.

U Španjolskoj već vrijede mjere potpune karantene za 47 milijuna stanovnika, ali je zbog porasta broja smrtnih slučajeva vlada odlučila pooštriti mjere.

Trgovine i tvrtke s izuzetkom supermarketa, ljekarni, nekih frizera i kemijskih čistionica zatvorene su u cijeloj Španjolskoj od 15. ožujka.

Novo zakonodavstvo značit će da španjolski radnici koji rade u nenužnim djelatnostima (koje isključuju zdravstvene radnike, radnike u supermarketima, ljekarnike itd.) više neće biti obvezni krenuti na posao usred najgorih zdravstvenih kriza u Španjolskoj.

Samo mjesta koja omogućuju osnovne aktivnosti će smjeti biti otvorena: ljekarne, namirnice, higijenski proizvodi, benzinske crpke, hrana za kućne ljubimce, trgovina putem interneta, telefona i kemijske čistionice. Sve ostale aktivnosti su obustavljene.

Samo tvrtke koje se bave aktivnostima povezanim s primarnim sektorom kao što su poljoprivreda, ribarstvo, prehrambeni proizvodi, lijekovi te prijevoz i distribucija će moći ostati otvoreni.

Cilj mjera bit će smanjiti kretanja ljude na razine koje postoje vikendom, a one će biti na snazi do 9.travnja.

Krivulja se ne ravna i još uvijek nije postignut vrh zaraze u Španjolskoj. - U međuvremenu, sve što mogu ponuditi su žrtva, otpor i moral pobjede, rekao je Sánchez.

- Javni dužnosnici moraju dozvoliti da nas vode stručnjaci i samo oni, ustati i boriti se protiv jedinog neprijatelja koji nam prijeti: virusa i njegove zdravstvene, ekonomske i socijalne štete, rekao je Sánchez.

- Još jedan dan više je jedan dan manje, zaključio je u posljednjoj izjavi kojom je pokušao prenijeti nadu i utjehu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:55