INDIJA VS. PAKISTAN

NOVE NAPETOSTI IZMEĐU DVIJE NUKLEARNE SILE Službenici veleposlanstva optuženi za špijunažu, naređeno njihovo protjerivanje

 AFP

Nove diplomatske napetosti izbile su između Indije i Pakistana u ponedjeljak jer je New Delhi naredio protjerivanje dvojice službenika pakistanskog veleposlanstva nakon što ih je optužio za špijunažu.

Dvojici Pakistanaca zaposlenih u pakistanskom veleposlanstvu u Indiji u nedjelju je rečeno da ga napuste nakon što su uhvaćeni u špijunaži, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u New Delhiju.

Pakistan je u ponedjeljak uzvratio uručivanjem prosvjedne note indijskom diplomatu u Islamabadu.

"Indijskim potezom prekršena je Bečka konvencija o diplomatskim odnosima", navode u priopćenju.

Pakistan je okrivio Indiju za neosnovane optužbe protiv službenika i orkestraciju medijske kampanje koja, kako ocjenjuje, ide za ponižavanjem Islamabada.

Nije prvi put da Indija i Pakistan, nuklearne sile i suparničke zemlje Južne Azije, međusobno protjeruju diplomate ili službenike u veleposlanstvu zbog optužbi za špijunažu.

Novi događaj odvija se usred pojačanih napetosti i smrtonosnih sukoba graničnih sigurnosnih snaga dviju zemalja u spornoj regiji Kašmir.

Indija i Pakistan kontroliraju samo dio himalajskog teritorija Kašmira, ali obje polažu pravo na cijeli teritorij. Dosad su tri puta ratovale, a dva rata su vodile za Kašmir.

Dvije zemlje su u napetim odnosima otkad su stekle neovisnost od britanske kolonijalne sile 1947.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:43