VIRUS U PRIHVATNOM CENTRU

NOVI ALARM NA KOREJSKOM POLUOTOKU Iscurili podaci gotovo tisuću sjevernokorejskih prebjega

 Profimedia, Newscom

LONDON - Podaci gotovo tisuću sjevernokorejskih prebjega iscurili su nakon što je hakirano računalo u južnokorejskom prihvatnom centru, objavilo je ministarstvo ujedinjenja, a prenosi BBC.

U osobnom računalu u državnom centru otkriven je virus. Prihvatni centar Sjeverni Gyeongsang među 25 je institucija koje ministarstvo vodi kako bi pomoglo da se otprilike 32.000 sjevernokorejskih prebjega prilagodi životu u Južnoj Koreji.

Sjevernokorejske vlasti ne znaju identitet svih građana koji su prebjegli. Neke smatraju "nestalim osobama" ili su čak registrirani kao umrli.

Oko 997 sjevernokorejskih prebjega sada je obaviješteno da su njihova imena, datumi rođenja ili adrese iscurjeli no ne zna kako će to utjecati na njihove živote.

Prema analitičari to bi moglo ugroziti članove obitelji prebjega koji su ostali u Sjevernoj Koreji.

Stručnjak za kibernetičko ratovanje Simon Choi vjeruje da to možda nije prvi put da je centar Hana hakiran.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na sve sofisticiranije napade sjevernokorejskih hakera u zadnje vrijeme.

U rujnu su američki tužitelji osudili Sjevernokorejca optuženog da je bio umiješan u stvaranje zloćudnog softvera korištenog u kibernetičkom napadu na britanski zdravstveni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:30